Vraag & antwoord - Moeten de buren toestemming geven voor onze verbouwing?

08.05.2019 | Algemeen nieuws | 976 keer bekeken
Vraag & antwoord - Moeten de buren toestemming geven voor onze verbouwing?

Moeten de buren toestemming geven voor onze verbouwing?

Antwoord door Ir. Johan Grootveld - Architect en adviseur voor woningaanpassingen:

Bij een grote aanpassing aan uw woning krijgt u met nogal wat instanties te maken voor alle vereiste toestemmingen rond zijn. Zo worden er regels gesteld op gebied van het Bestemmingsplan, Welstand en Bouwbesluit. Al deze partijen gaan ervan uit dat u aan hun eisen zult voldoen.

Naast de instanties op gebied van bouwen en wonen krijgt u voor de financiering van uw plannen ook nog te maken met de eisen die de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) stelt. En mogelijk ook nog met die van uw bank, als het subsidiebedrag van de Wmo ontoereikend blijkt. Of als u zelf hogere eisen stelt.

Dat de procedures van al deze instanties doorgaans veel tijd en moeite kosten mag wel als bekend worden verondersteld. Evenals het feit dat de eisen van de verschillende betrokken partijen ook nog wel eens tegenstrijdig zijn. Zo gaat de Wmo uit van de "goedkoopst compenserende oplossing", terwijl een Welstandscommissie dan juist nog wel eens kostenverhogende esthetische eisen stelt.

Naast alle hierboven genoemde overheidsinstanties vergeten we bijna één van de meest bij uw woningaanpassing betrokken partijen. Namelijk uw directe buren. Alles wat u op of aan uw huis bouwt, beïnvloedt direct hun woongenot. Een hoge lange muur langs hun tuin, minder zon of lichtinval, of geluidshinder van een huislift. Zulke zaken kunnen daarnaast soms zelfs de waarde van hun woning aantasten.

Wanneer u uw plannen al in een vroeg stadium met uw buren bespreekt, kunt u veel leed bij beide partijen voorkomen. Soms is het mogelijk om het ontwerp aan te passen. Of een compromis te vinden waarmee zowel uzelf als uw buren kunnen leven.

Als u dit niet tijdig heeft geregeld, dan kunnen de buren het u erg moeilijk maken. Ik ken situaties waarin mensen na jaren strijd alle vereiste toestemmingen van gemeente en Wmo binnen hadden, maar waar de verbouwing werd stilgelegd op grond van een door de buren ingediend bezwaar tegen de in hun ogen onterecht verleende vergunning.

Nu wordt er in een dergelijke situatie via de bezwaarcommissie of (al dan niet rijdende) rechter uiteindelijk meestal wel in uw voordeel beslist. Uw belang is vanwege de zorgsituatie thuis namelijk meestal groter dan dat van de buren. Maar zulke procedures vragen tijd (die u op zo’n moment niet heeft) en zijn stressvol. Bovendien is de verhouding met uw buren na zo’n avontuur vaak grondig verziekt. Terwijl u elkaar nog jarenlang zult blijven tegenkomen.

Aan te raden is dan ook, om direct vanaf het begin uw buren te betrekken bij uw voorgenomen plannen. Bijsturen vóóraf gaat nu eenmaal simpeler dan procederen achteraf.

Ga naar alle vragen & antwoorden over woningaanpassingen >

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren
27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk