Vraag & antwoord – Waarom is investeren in deskundige begeleiding belangrijk?

Iedereen die te maken heeft of heeft gehad met woningaanpassingen, weet dat dat een ingewikkeld proces kan zijn, waarin het nodige verkeerd kan gaan. Niet alleen in het maken en uitvoeren van de (ver)bouwplannen zelf, maar ook bij het (indien nodig) aanvragen van vergunningen en eventuele Wmo-subsidie.
Vóórdat er zinvol kan worden nagedacht over mogelijke bouwkundige oplossingen, moet er eerst een doordacht eisenpakket op tafel komen. Niet alleen voor hoe de zorgverlening op het moment geregeld moet worden. Maar ook hoe de toekomstige zorg er uit zou kunnen zien wanneer het bijvoorbeeld gaat om kinderen en/of progressieve aandoeningen. Ingrijpende woningaanpassingen zijn nu eenmaal duur en vragen een intensieve voorbereiding. Dat wil je niet over een aantal jaren moeten herhalen omdat er nu onvoldoende is nagedacht. In deze fase kan een ergotherapeut goede diensten bewijzen.
Als de eisen bekend zijn moet er een ontwerp komen hoe u ze inpast in uw huidige woning (of beoogde woning bij verhuizing). Natuurlijk denkt u daar terdege over na, maar bent u op de hoogte van alle bouw- en subsidie-eisen? Let ook op de “ontwerpval”, waarin u terecht kunt komen. Na eindeloos puzzelen en schuiven rolt er steeds ongeveer dezelfde oplossing uit, met de bijbehorende bezwaren. U draait als het ware in een kringetje rond.
Op dat moment is het goed om te investeren in de kennis en ervaring van een gespecialiseerde architect of ontwerper. In een buitenstaander die het probleem met frisse blik bekijkt. Dat levert vrijwel altijd nieuwe inzichten op. Buiten de al eerder door u gebaande paden, die helaas niet tot “de perfecte oplossing” hebben geleid. Investeren in een goed ontwerp is helaas niet gratis. Zoals kwaliteit nu eenmaal altijd geld kost. Dat geldt dus ook in het geval van deskundige begeleiding.
Maar de kosten van zo’n goede voorbereiding vallen ruimschoots in het niet bij de besparingen die u hierdoor tijdens en na de bouw kunt behalen. Tijdens de bouw gemaakte fouten wreken zich in het gebruik. Elke dag dat u er woont weer opnieuw. Ontbrekende aansluitingen, een verkeerde drempel of een minder handige indeling. Achteraf herstellen is duur.
Naast een beter bouwplan is er de tijdwinst in bouw- en Wmo-procedures als uw deskundige meekijkt. Zo levert onderhandelen bij uw gemeente vrijwel altijd een eerlijker (hoger) subsidiebedrag op! Tenslotte is er nog de kwaliteitswinst. U woont (en zorgt) nu eenmaal prettiger als uw woning goed doordacht is ontworpen rondom uw eigen zorg- en woonwensen.