Vraag & antwoord - Woningaanpassingen: hoe zit het eigenlijk met belasting en de Wmo?

02.07.2018 | Algemeen nieuws | 1917 keer bekeken
Vraag & antwoord - Woningaanpassingen: hoe zit het eigenlijk met belasting en de Wmo?

Hoe zit het eigenlijk met belasting en de Wmo?

Antwoord door Ir. Johan Grootveld - Architect en adviseur voor woningaanpassingen:

Tot 2014 mochten alle kosten die gemaakt werden voor woningaanpassingen en niet elders gedekt werden (bijvoorbeeld door de Wmo) worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. De mate van luxe of extra's in de verbouwplannen speelde daarbij maar een kleine rol, omdat een belangrijk deel van de waardestijging van een woning als gevolg van de aanpassingen, weer werd wegbelast.

Deze fiscale route is sinds 2014 afgeschaft. Specifiek voor woningaanpassingen, voor veel andere voorzieningen en aanpassingen (bijvoorbeeld aan auto's) is deze aftrek mogelijkheid nog steeds beschikbaar.

Na het afschaffen van het belastingvoordeel voor woningaanpassingen werden per 2015 ook de verstrekkingsmogelijkheden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verder ingeperkt. Met name door het opleggen van meer en hogere eigen bijdragen. Zo werd het tot dan geldende maximum van 39 perioden van vier weken afgeschaft, evenals de vrijstelling voor personen onder de 18 jaar. Daarvoor worden nu de ouders of verzorgers aangeslagen.

Alles bij elkaar betekende dit een forse lastenverzwaring voor mensen die afhankelijk zijn van Wmo-voorzieningen.

Het nieuwe kabinet zag ook in dat er iets aan de soms torenhoge eigen bijdragen gedaan moest worden. In een op stapel staande nieuwe regeling worden, net als in 2014 bij de Belastingdienst het geval was, de woningaanpassingen waarschijnlijk echter opnieuw uitgezonderd. Met name voor de meest getroffen middeninkomens zijn er nog maar weinig mogelijkheden om een dure woningaanpassing te kunnen financieren, anders dan "gewoon" via de bank.

Houd er verder nog rekening mee, dat de WOZ waarde kan veranderen als gevolg van woningaanpassingen. Ongeacht door wie deze betaald zijn (bank, Wmo). Zo maakt een (rolstoel)lift een woning meestal minder verkoopbaar en dus minder waardevol. Dat zou dan ook een neerwaartse aanpassing van de WOZ waarde moeten inhouden. Omgekeerd geldt dan weer, dat de extra toegevoegde m2 van een aanbouw de woning in het algemeen waardevoller maken.

Bron afbeelding: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Ga naar alle vragen & antwoorden over woningaanpassingen >

Overzicht alle artikelen over Wmo op SupportBeurs.nl > 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • Grietje Hilger
  15.07.2018 - 09:14 uur | Grietje Hilger

  Het schept duidelijkheid in de (voor mij chaos van regels)

 • Johan Grootveld
  05.07.2018 - 13:33 uur | Johan Grootveld

  Hoewel niet direct het onderwerp van mijn bijdrage (belasting) is deze veel te lage verhuisvergoeding een probleem dat zich in meer gemeenten voordoet. Wanneer een verhuisvergoeding een standaars "forfaitair" bedrag is, is dat alleen toegestaan als daaruit daadwerkelijk de (goedkoopste) verhuizer, herstoffering en andere uit verhuizen voortvloeiende kosten zijn te voldoen. Is het bedrag daarvoor te laag, dan is een bezwaartraject waarschijnlijk kansrijk.

 • 05.07.2018 - 12:47 uur | janine van doesburg

  onze gemeente ( wageningen) gaf als antwoorden op onze vraag om een vergoeding voor aanpassing van onze woning ; gaat u maar in een flat wonen ,we hebben nog wel een aangepaste.
  Toen we aangaven hier niet voor te voelen konden we een verhuis vergoeding krijgen waar we net de deuropener van konden betalen

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk