Waar zit je?

Omdat dit voor de zoveelste keer aan mij werd gevraagd, vond ik het tijd om hier eens een blog over te schrijven.

De eerste keer dat ik deze vraag hoorde dacht ik: "Waarom wordt dit aan mij gevraagd? Ik ben toch geen crimineel, dus ik hoef nergens straf uit te zitten. Ik heb wel levenslang cerebrale parese en ik moet in een rolstoel zitten, maar zo erg is het allemaal niet".

Vaak hebben ouders die een kind met een beperking krijgen schuldgevoelens, omdat zij zich verantwoordelijk voelen voor het ontstaan van de handicap. Op zoek naar een reden waarom dit is gebeurd vragen zij zich af wat ze verkeerd hebben gedaan tijdens de zwangerschap. Vrouwen denken dat ze (eerder) hadden moeten stoppen met drinken, roken of werken, terwijl mannen denken dat zij zorgzamer hadden moeten zijn.

Vervolgens worden ouders en kind, door de reacties van mensen (afstand creëren, nastaren, onwetende opmerkingen maken enz.) veroordeeld. Zij hebben niets verkeerds gedaan, maar toch moeten ze keer op keer verklaren wat er met hun kind aan de hand is.

Soms is het gewoon een feit dat ouders niet voor hun kind met een beperking kunnen zorgen, dus moet het kind in een woonvorm leven. De reden waarom iemand in een woonvorm woont, is eigenlijk niet relevant. Er is een bepaald niveau van zorg nodig en de plek waar hij of zij die zorg krijgt is zijn of haar thuis.

Het verbaast me keer op keer dat de maatschappij nog steeds gehandicapte mensen veroordeelt, ze op een hoop gooit en ervan uit gaat dat ieder mens met een beperking in een woonvorm “zit”. Behalve als het criminelen zijn, “zitten” ze niet in een gevangenis! Wie in een woonvorm woont, is op vrije voeten en kan gaan en staan waar hij of zij wil, wanneer hij of zij dat wil.

Ook als je weet dat iemand in een woonvorm woont, is de vraag NIET: "Waar zit je?", maar: "Waar woon je?"

Bekijk & lees alle columns op SupportBeurs.nl door Christine Regber-Martens

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren
27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk