Wat speelde er deze zomer binnen de zorg?

Zeer warm, zonnig en droog. Dat is de zomer van 2018 in een notendop. De afgelopen weken heeft het weer het nieuws dan ook gedomineerd. Maar ook binnen de zorg zijn er ‘hot topics’ geweest in de maanden juni, juli en augustus. In dit artikel zetten we het belangrijkste zorggerelateerde nieuws van deze zomer op een rijtje.
Nieuw portaal voor pgb-budgethouders
Veel budgethouders van een pgb waren ontevreden over het uitbetalingssysteem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). ‘Mijn pgb’ was te ingewikkeld, traag en ook nog tijdrovend door alle extra administratie. Het nieuwe portaal voor pgb-budgethouders biedt uitkomst. Met het portaal regelt de budgethouder alle zaken rondom het pgb zelf. Van zorgovereenkomsten opstellen tot het declareren van zorg. Dat is eenvoudiger, sneller en minder foutgevoeliger. Het portaal wordt momenteel getest.
Vreugde én ergernis bij Nijmeegse Vierdaagse
Ronald van Dort (36) uit Ridderkerk heeft een echte prestatie verricht. Hij heeft als eerste deelnemer de 102 editie van de Nijmeegse Vierdaagse volbracht. Niet lopend, maar rollend, want Ronald zit in een rolstoel. Toch was er ook ergernis tijdens de Vierdaagse. Zo overwogen andere deelnemers in een rolstoel een klacht in te dienen bij het College voor de Rechten van de Mens. Er waren namelijk geen extra voorzieningen en onvoldoende toiletten voor rolstoelgebruikers aanwezig.
Een aantal middelen uit basiszorgverzekering
Minister Bruins van Medische Zorg wil een aantal middelen uit de basiszorgverzekering schrappen. Het gaat onder andere om paracetamol, foliumzuur, kalktabletten en vitamine D. Deze middelen zijn echter vaak belangrijk voor mensen met een chronische ziekte. De oppositie, met onder meer PvdA, SP en GroenLinks, is het niet eens met het besluit. Minister Bruins vindt de zorgmiddelen betaalbaar genoeg bij de drogist of apotheek, waardoor er geen vergoeding van de zorgverzekering nodig is.
Opnieuw vragen over toegankelijkheid buurtbussen
Een aantal politieke partijen heeft in de Tweede Kamer nogmaals de situatie rondom de buurtbussen aangekaart. Zulke busjes blijken namelijk nog lang niet toegankelijk voor iedereen. Er is momenteel geen landelijk beleid voor dit soort alternatief openbaar vervoer. De ministers van Volksgezondheid en Infrastructuur stellen namelijk dat provincies en gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor een toegankelijke buurtbus. Er zijn nu dus opnieuw Kamervragen gesteld in het kader van deze kwestie.
Nieuwe tarieven voor langdurige zorg
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nieuw beleid rondom langdurige zorg opgesteld. In 2019 komen er binnen de Wlz onder andere nieuwe tarieven voor de gehandicaptenzorg en een deel van de verpleging en verzorging. De tarieven moeten vooral beter passen bij de zorg van vandaag. Ook heeft de NZa afspraken gemaakt in het kader van vervoer, ingewikkeldere zorgvragen, en andere onderwerpen binnen de langdurige zorg.
Meer subsidie voor bekendheid cliëntondersteuner
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid trekt 55 miljoen euro uit om de cliëntondersteuning te verbeteren. In de praktijk blijkt namelijk dat zowel burgers als organisaties in de zorg vaak niet weten wat de cliëntondersteuner is. Daarnaast houden cliëntondersteuners zich nu veel bezig met zaken buiten hun takenpakket. De cliëntondersteuner geeft in de eerste plaats gratis, onafhankelijk advies en begeleiding bij een hulpvraag. Minister De Jonge wil daar dus meer bekendheid aan geven.
Meer banen voor mensen met een beperking
In 2026 moeten bedrijven en de overheid 125.000 banen voor mensen met een beperking hebben gecreëerd. Dat staat in het sociale akkoord van 2013. Inmiddels hebben alle Nederlandse bedrijven samen voor 37.000 functies gezorgd. Een mooie score, want om het doel in 2026 te behalen, zouden er op dit moment 33.000 banen moeten zijn. Wel blijft de overheid achter. Het kabinet verwacht van deze sector dan ook nog een forse inhaalslag in de komende jaren.
Bijzondere ‘Blauwe loper ‘ in Zandvoort
Naar het strand gaan is leuk, maar niet altijd vanzelfsprekend als je in een rolstoel zit. In Zandvoort hebben rolstoelgebruikers echter nu toegang tot het strand en de zee door een bijzondere ‘blauwe loper’. Dat is een oprolbare mat van twee meter breed en 75 meter lang, compleet gemaakt van gerecyclede petflessen. Om de loper te bekostigen, is er een speciale inzamelingsactie gehouden. Op 16 augustus werd de blauwe loper officieel geopend. Op naar Zandvoort, dus!
Wat was deze zomer voor jou het belangrijkste nieuws binnen de zorg?