Nieuws

Week van de Toegankelijkheid in teken van recreëren

19 september 2018, Supportbeurs

Toegankelijke horeca, musea en monumenten, attractieparken, natuurgebieden, bioscopen, schouwburgen en evenementen… Het lijkt zo vanzelfsprekend maar is het niet. Heb je een beperking in welke vorm dan ook, dan kun je hier vast en zeker over meepraten en voorbeelden aandragen.

‘Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt’

Met dit motto wordt dit jaar tijdens de Week van de Toegankelijkheid specifiek aandacht gevraagd voor toegankelijk recreëren. Heb je een beperking dan is het belangrijk dat je net als iedereen mee kunt doen, dat je zelf jouw vrije tijd naar eigen keuze en zonder belemmeringen kunt invullen.

Soms zijn er letterlijk drempels te nemen en is een locatie niet of nauwelijks toegankelijk. Maar toegankelijkheid reikt verder; denk aan goede, up-to-date informatie op websites of personeel dat, als je er eenmaal bent en een probleem ondervindt, meedenkt in oplossingen.

Recreëren zonder drempels

Toegankelijk recreëren past ook geheel bij de uitgangspunten van het VN-verdrag, waarin staat dat de samenleving er voor moet zorgen dat mensen met een beperking geen hindernissen ervaren om mee te doen.

Mensen met een beperking of chronische ziekte moeten overal kunnen recreëren en elkaar kunnen ontmoeten. Zodat:

• iedereen op voet van gelijkheid kan deelnemen aan alle dingen die voor andere mensen ook vanzelfsprekend zijn

• de maatschappij fysiek toegankelijk is voor mensen met een beperking

• mensen met een beperking zich overal welkom voelen

• informatie begrijpelijk is voor mensen met een beperking

• mensen met een beperking zelfstandig kunnen handelen

Toegankelijk uiteten in Utrecht

Op vrijdag 5 oktober laat een aantal restaurants in Utrecht hun toegankelijkheid en gastvrijheid zien voor mensen met een beperking. Met een handicap is het niet altijd vanzelfsprekend en/of makkelijk om uit eten te gaan, de deelnemende horecagelegenheden willen laten zien dat het ook anders kan.
Het idee voor dit event is ontstaan ter gelegenheid van het zeventigjarige jubileum van De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht, zij willen benadrukken hoe belangrijk toegankelijkheid het is om mee te kunnen doen in de samenleving.

                                        

De (nationale) Week van de Toegankelijkheid is een initiatief van Ieder(in), het landelijk netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte. Van maandag 1 t/m zaterdag 6 oktober 2018 worden er door tal van organisaties en bedrijven activiteiten georganiseerd.

Bron bovenste afbeelding: www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Ook interessant