Weet jij wat een kangoeroewoning is?

20.11.2017 | Algemeen nieuws | 901 keer bekeken
Weet jij wat een kangoeroewoning is?

Een kangoeroewoning is een vorm van een mantelzorgwoning of woonzorgcombinatie. ‘Achter’ een gezamenlijke entree worden twee zelfstandige woningen (een zogenaamde buidelwoning en hoofdwoning) met elkaar verbonden door middel van een tussendeur of trap.

Gezamenlijke huishouding

Het zijn dus twee gescheiden wooneenheden onder één dak waarbij de bewoners één en hetzelfde adres hebben.
Hou er rekening mee dat er sprake is van een gezamenlijke huishouding. Dat kan consequenties hebben voor bijvoorbeeld toeslagen en het vaststellen van zorgindicaties en ondersteuning.

Voordeel is dat de zorgvrager en mantelzorger dicht bij elkaar wonen en makkelijk en snel hulp verleend kan worden. Nadelen kunnen zijn dat de druk op de mantelzorger verhoogt, er ruzie ontstaat tussen de bewoners of wat, bij het huren van een kangoeroewoning, de vraag is wat er gebeurt als de zorgvrager of mantelzorger overlijdt.

Creëren kangoeroewoning

Een kangoeroewoning kan worden gecreëerd door een bestaande woning op te splitsen (dit dient via de gemeente aangevraagd te worden en bij de notaris vastgelegd te worden), een geheel nieuwe woning te bouwen of door te kopen of te huren.

In Nederland biedt een aantal woningcorporaties kangoeroewoningen aan. Om in aanmerking te komen is er meestal een zorgindicatie nodig.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren
27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk