Weet waar je gaat zitten…

22.05.2017 | Columns | 1436 keer bekeken
Weet waar je gaat zitten…

Langs de Waalkade in Nijmegen strijken we neer op een terrasje. De zaak van de uitbater ligt aan de overkant van de straat. Bovenaan een trap met zeven treden. Er staat een frisse wind, nu en dan schijnt er een aangenaam zonnetje. De pannenkoekenboot is net weggevaren, het cruiseschip Graaf van Bijlant ligt er nog.

Carpaccio van rundvlees, een Radler, aspergesoep en geitenkaaskroketjes bestellen we. Genieten van soep en vlees, van het uitzicht op de Waal waar kleine en grote schepen voorbij varen. Op mijn vraag hoe ik bij het toilet kan komen, want de trap lukt niet, legt de ober uit dat ik om moet lopen en via de achterkant naar binnen kan. Zijn collega zal hij verwittigen. Ik hijs me uit de stoel en ga met de rollator richting steeg. Kleine, scheve straatsteentjes met in het midden onregelmatige keitjes, maken de weg lastig beloopbaar. Halverwege de steeg bereik ik mijn doel. Een deur met ervoor een hoge tree maakt deze ingang voor mij tot een onoverkomelijke hindernis. Op mijn kloppen verschijnt een jongeman met een vaatdoek in zijn had. “Ik weet niet wie u hier heen gestuurd heeft, maar het toilet bevind zich op de eerste verdieping.” Jeemig. De jongeman vriendelijk groetend besluit ik via het andere eind van de steeg terug te lopen.

Intussen moet ik wel heel nodig toiletteren.. ik loop steeds onrustiger verder. Wat nu? Tegenover een garage-ingang is een hoekje waar ik de rollator stal, angstvallig om mij heen spiedend of ik niet gespot word door toevallige voorbijgangers. Met een nat servetje in het rollator mandje vervolg ik mijn weg. Duizelingen en evenwichtsstoornissen plagen zoals altijd. En ik bevind mij op onbekend terrein. “Kom op, je kunt het, je kunt het”, houd ik mezelf voor. Mijn hart maakt overuren. Tis best nog een eind terug naar het terras. Langs de oevers van de Waal is het druk geworden en alle bankjes zijn bezet..

Mijn geitenkaaskroketjes zijn intussen koud geworden. De ober zegt dat het jammer is, ook daar kan hij niets aan doen. Wil hij toch zijn baas even raadplegen? Die is bereid de kroketjes in mindering te brengen of warme te serveren. Dat vind ik vriendelijk. Dat laatste doe ik.

De les: weet waar je gaat zitten én informeer vooraf waar het toilet zich bevindt.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • 01.06.2017 - 13:17 uur | Chris van den Brink

  Kinkt mij heel bekend in de oren. De fout ligt echter bij de gemeente m.b.t. het verstrekken van bouwvergunningen. Als daar opgenomen wordt dat er altijd een goed en zonder trappen of drempels bereikbaar en ruim toilet moet zijn. Dan zullen deze problemen tot het verleden gaan behoren.
  Nijmegen in het byzonder heeft daar nog veel achterstand hoewel er in de directe omgeving veel instellingen zijn voor rolstoelgebruikers zijn. Maar helaas Nijmegen vergooid liever het geld aan een verschrikkelijk museum.

 • 01.06.2017 - 12:26 uur | T. Vossen

  Koop bij de apotheek incontinentiemateriaal. Als je een dagje weg wilt, breng je dat materiaal thuis aan. Als je ergens naar het toilet wilt en het is niet toegankelijk, plas je gewoon in je broek. Misschien niet fris, maar je plas wordt goed opgenomen. Thuis gooi je het gewoon weg. Je kunt dan zonder al deze ellende genieten van je dag.

 • Conny Kooijman
  01.06.2017 - 11:20 uur | Conny Kooijman

  Daar loop ik ook steeds tegen aan als rollatorgebruiker. Slecht of juist niet toegankelijke toiletten. Dan weer een opstapje van 2 treden zonder handgreep, etc.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk