Welke rollator is geschikt voor mij?

Overweeg je de aanschaf van een rollator? Dan heb je vast al eens rondgekeken naar de verschillende typen rollators die er op de markt zijn. Hoe kiest je de meest geschikte rollator voor jouw situatie?
Waar gebruik je de rollator het meest?
Is de rollator bedoeld om binnenshuis zo veilig mogelijk te bewegen of wil je hem met name gebruiken als je de deur uitgaat? Een rollator met kleine wielen is het meest geschikt voor gebruik binnen en als je naar buiten wilt, kies je voor de rollator met grotere, schokbestendigere wielen. Ben je van plan om de rollator zowel binnen als buiten te gebruiken? Dan is de keuze voor de grotere wielen de meest slimme.
Moet je de rollator optillen?
Ontkom je er niet aan dat je zo nu en dan de rollator op moet (laten) tillen? Let dan op het gewicht van de rollator. Er zijn rollators in allerlei gewichtsklassen, variërend van 6 tot 16 kilo en alles daar tussenin. Voor welk gewicht je kiest, hangt ook samen met het gewicht van degene die de rollator gaat gebruiken. Er zijn speciale rollators ontwikkeld voor mensen met overgewicht, de zogenaamde “heavy duty” exemplaren. Deze rollators kunnen zelfs een gewicht van ruim boven de tweehonderd kilo aan!
Gebruiksvriendelijkheid van de rollator
De eisen die je stelt aan de gebruiksvriendelijkheid van de rollator kunnen afhangen van de mobiliteit van de gebruiker. Beschik je over voldoende spierkracht om de rollator zelf in de klappen en te verstellen? Als je zelf of iemand in uw omgeving de rollator regelmatig op moet vouwen, is het zaak om te letten op de materialen waaruit de rollator bestaat. Zo zijn rollators met een zitting van harde kunststof in de praktijk lastiger in te klappen.
De opgevouwen rollator
Er zijn rollators op de markt die je twee keer kunt in klappen. Dat betekent dat je deze rollators makkelijk mee kunt nemen in jouw auto of het openbaar vervoer. Maar ook als u niet over “parkeerruimte” in je eigen huis beschikt, is een dergelijke rollator erg handig. In opgevouwen toestand is de rollator namelijk niet veel groter dan een boodschappentas.
Verstelbare onderdelen
Lange mensen of gebruikers met rugklachten kunnen baat hebben bij een rollator die eenvoudig te verstellen is. De handgrepen mogen niet te laag zitten want dat vergroot alleen maar de kans op pijn in de rug of de schouders. Als de handgrepen eenvoudig te verstellen zijn door degene die de rollator gebruikt, is dat een duidelijk voordeel. Lengte speelt dus een grote rol bij het vinden van de juiste rollator. Die moet je ‘passen’, net zoals een trui of een broek. In dit artikel lees je hoe je de juiste hoogte van een rollator instelt.
Veiligheid voor alles
De veiligheid van de rollator is uiteraard prioriteit nummer één. Let daarom op losse onderdelen, uitstekende schroefjes, losse rekjes en ook op de remmen. Kies bij voorkeur voor een rollator waarbij de remkabels mooi zijn weggewerkt. De kans dat je ergens blijft haken en valt, wordt op die manier beduidend verminderd. En net zoals je dat met een auto of een fiets zou doen: maak een ‘proefrit’ met een paar verschillende modellen om te ervaren hoe de rollator aanvoelt in het gebruik.