Nieuws

Welke vorm van aangepast wielrennen past bij jou?

21 augustus 2018, Supportbeurs

Ook met een lichamelijke beperking kun je lekker sporten op de fiets

Stel je voor: met de zon op je gezicht zoef je over het asfalt en door het landschap. Onderweg kom je langs prachtige natuur, idyllische dorpjes en weilanden vol grazende koeien. En nee, je zit niet in een auto, maar op de fiets! Fietsen is goed voor je lichaam en geest, en ook een echte aanrader voor mensen met een lichamelijke beperking. Er bestaan namelijk allerlei disciplines en hulpmiddelen voor ‘para-cycling’ oftewel aangepast wielrennen. Trappen met je voeten of rijden op twee wielen is al lang niet meer de norm…

Van tandem tot tri-cycling

Aangepast wielrennen omvat verschillende onderdelen, zoals tandem rijden, handbiken en (tri-)cycling. Je beoefent de sporten met of zonder aangepaste fiets of hulpmiddelen.

Maar hoe weet je nu welke vorm van fietsen bij je past? Het antwoord: dat hangt af van je wensen, lichamelijke beperking en mogelijkheden. Hieronder lees je meer over de verschillende onderdelen van para-cycling.

1. Tandem rijden

Lichamelijke beperking: ogen
Waarom zou je alleen sporten met een beperking, als het ook samen kan? Samen sta je immers veel sterker! Met zijn tweeën bestuur je één racefiets waarbij je achter elkaar zit: de tandem. Voor op de fiets zit de ‘piloot’, achterop zit de ‘stoker’. De piloot stuurt gedurende de rit, de stoker zorgt voor extra kracht. Ben je stoker, dan is een visuele beperking of blindheid dan ook geen probleem.

2. Handbiken

Lichamelijke beperking: benen
Houd je van snelheid, dan is handbiken iets voor jou. Een handbike is een fiets met drie wielen, waarbij je ligt of knielt en je ‘trapt’ met je armen. Er bestaan vastframe handbikes uit één stuk, maar ook modellen die je aan je rolstoel koppelt. Omdat je relatief laag bij de grond bent, ga je lekker snel! Handbiken is vooral een uitkomst wanneer je benen niet meer goed functioneren, bijvoorbeeld door een dwarslaesie of amputatie. Leuk feitje: succesvol paralympisch handbiker Tim de Vries heeft kennisgemaakt met handbiken tijdens Support 2010!

3. Tri-cycling

Lichamelijke beperking: evenwichtsorgaan / spasmes
De naam van de sport (‘tri’) zegt het al: een tri-cycle heeft – net als een handbike – drie wielen. In feite is het een ‘traditionele’ fiets, maar dankzij het extra wiel zit je steviger en voorkom je dat je valt. Tri-cycling is dan ook een aanrader als je moeite hebt met evenwicht houden. Ook mensen met spasmes hebben baat bij deze vorm van aangepast wielrennen. Zo kunnen ook zij fietsen en sporten met een beperking.

4. Cycling

Lichamelijke beperking: varia
Er bestaat ook een klasse binnen het aangepast wielrennen waarbij je op een standaard racefiets rijdt, die is uitgerust met een of meer hulpmiddelen. Denk daarbij aan bredere trappers voor je voeten en een orthese / prothese als je door een verlamming maar één arm kunt gebruiken. Deze vorm van aangepast fietsen heet ‘cycling’. Het is wielrennen, maar dan net een beetje anders!S

Start nu met aangepast wielrennen

Sporten met een beperking kan dus prima op de fiets. En het mooie is: of je nu ter ontspanning wilt bewegen op amateurniveau of streeft naar een medaille bij de Paralympische Spelen, dat maakt voor aangepast wielrennen niets uit. Binnen alle onderdelen van para-cycling vind je verschillende niveaus en categorieën. Ben je nieuwsgierig? Je vindt wielerverengingen voor mensen met een lichamelijke beperking door heel Nederland. Voor meer informatie kun je terecht bij de KNWU.

Beoefen jij een vorm van aangepast wielrennen?

Bron: Aangepastwielrennen.nl

Ook interessant