Nieuws

Welke zorgverzekeraars hebben meeste aandacht voor mantelzorg?

7 december 2015, Supportbeurs

Het loopt tegen het eind van het jaar en dat betekent dat zorgverzekeraars de consument er weer van proberen te overtuigen dat zij toch echt de beste voorwaarden tegen de meest voordelige premie bieden. De Consumentenbond heeft in opdracht van Mezzo alle zorgverzekeringen onder de loep genomen met als doel de beste verzekering voor mantelzorgers te vinden. Gaat u voor de meest uitgebreide polis of de meest voordelige?

Dit zijn de resultaten

Een van de belangrijkste conclusies van de Consumentenbond is dat Menzis het grootste assortiment aan vergoedingen voor mantelzorg in haar aanvullende pakket heeft. Daarentegen heeft FBTO het meest voordelige aanvullende pakket dat vergoedingen voor mantelzorg aanbiedt.

Vergoeding voor het volgen van een mantelzorgcursus

De variatie die Menzis biedt, bestaat uit vergoedingen voor vervangende mantelzorg, de zorgmakelaar en het mantelzorg-arrangement. Bovendien bevat het pakket vergoeding voor het volgen van een mantelzorgcursus. De aanvullende verzekering van FBTO is voor mantelzorg het goedkoopst met € 0,99. Daarvoor krijgt de verzekerde vervangende mantelzorg ter waarde van ten hoogste € 750 per jaar, met een maximum van € 140 per dag.

Geen vervangende (mantel-)zorg in het basispakket

Opvallend is dat geen enkele zorgverzekeraar vervangende zorg aanbiedt in het basispakket. En ook bij de aanvullende verzekeringen is vervangende zorg lang niet bij elke verzekering vertegenwoordigd in de polis.
Bij de verzekeraars die wel vervangende zorg in het aanvullende pakket aanbieden, is een aantal dingen opvallend:

  • VGZ en Univé hebben hun aanbod ten opzichte van vorig jaar uitgebreid. Zij vergoeden volgend jaar een dag meer vervangende mantelzorg.
  • De Amersfoortse heeft – anders dan voorgaande jaren – de mantelzorgmakelaar opgenomen in het aanvullende pakket.
  • CZ vergoedde al wel vervanging van mantelzorg maar neemt dit vanaf 2016 ook op in haar polisvoorwaarden. Bovendien geeft CZ een vergoeding voor het volgen van mantelzorgcursussen.

Overzicht zorgverzekeringen voor mantelzorgers

De beste zorgverzekeringen zijn door de Consumentenbond op een rij gezet. Het overzicht toont uitsluitend de aanvullende verzekeringen die een vergoeding geven voor vervangende mantelzorg en/of een mantelzorgmakelaar. 
Bekijk het overzicht >  

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

U kunt tot 1 januari 2016 uw huidige zorgverzekering opzeggen. Vervolgens heeft u tot 1 februari 2016 de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.


Ook interessant