Nieuws

Wellness- of saunabezoek in je rolstoel…

11 januari 2016, Supportbeurs

Het bezoeken van een wellnesscentrum, sauna of thermaalbad is als je rolstoel gebonden bent niet altijd even vanzelfsprekend. Je zou denken dat met name bedrijven die zich op ‘welbevinden’ richten, hun deuren wagenwijd open zetten om ook gasten toegang te verschaffen die gebruik maken van een rolstoel. Maar niets is minder waar… Slechts vier van de tien sauna’s in Nederland kan de ‘ rolstoel toegankelijkheidstoets’ doorstaan.

Grotere wellnesscentra het best toegankelijk

Brancheorganisatie ‘Wellnesscentrum Nederland’ concludeert dat op grond van eigen onderzoek onder 45 saunabedrijven. Van 19 sauna’s mag gezegd worden dat ze aanpassingen hebben gedaan die (een deel van) het complex toegankelijk maakt voor jou als rolstoeler. In deze gelegenheden zijn de saunagedeeltes begaanbaar met de rolstoel, maar de andere faciliteiten behoren daar niet altijd toe. Met name de grotere wellnesscentra hebben een behoorlijk rolstoelvriendelijk gedeelte.

Zestien sauna’s niet toegankelijk voor rolstoelers

Van de 45 onderzochte sauna’s zijn er maar liefst 16 helemaal niet toegankelijk als je in een rolstoel zit. Zo zijn er in deze gebouwen geen liften, veel trappen, deuren die niet opengaan en andere ongemakken. Van 10 andere bedrijven kan gezegd worden dat ze beperkt of lastig toegankelijk zijn voor rolstoelers. Bij deze sauna’s is sprake van nogal wat op- en afstapjes en zijn vaak ook de toiletten niet aangepast. Dat is niet alleen voor jou in je rolstoel enorm onhandig, maar ook voor andere mensen met een lichamelijke beperking.

Gelukkig bevinden de 19 best toegankelijke sauna’s zich verspreid over het hele land. Hier kunt u als rolstoelgebruiker net als iedere andere bezoeker een dag zorgeloos genieten en ontspannen. Een overzicht (in alfabetische volgorde):

 1. Aphrodites Thermen – Flevoland
 2. Elysium – Zuid-Holland
 3. Fontana Nieuweschans – Groningen
 4. Fort resort Beemster – Noord-Holland
 5. Sauna Swoll – Overijssel
 6. Sauna Peize – Drenthe
 7. SaunaState – Friesland
 8. SpaSereen – Utrecht
 9. Thermaalbad Arcen – Limburg
 10. Thermae Son – Noord-Brabant
 11. Thermae 2000 Valkenburg aan de Geul – Limburg
 12. Thermen Bussloo – Gelderland
 13. Thermen de Waterlelie – Groningen
 14. Thermen Holiday – Zuid-Holland
 15. Veluwse Bron – Gelderland
 16. Wellness Goes – Zeeland
 17. Wellness Leiden – Zuid-Holland
 18. Wellness Roosendaal – Noord-Brabant
 19. Zwaluwhoeve – Gelderland

Wellnesscentrum Nederland was onaangenaam verrast dat de meerderheid van de onderzochte sauna’s niet of beperkt toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. Juist van bedrijven waarvan de kernactiviteit is het welzijn en welbevinden van mensen te vergroten,mag je verwachten dat ze er alles aan doen om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen, met of zonder beperking.  

Bron en foto: Wellnesscentrum Nederland.

Ook interessant