Nieuws

Wie de (tril)schoen past…

21 september 2015, Supportbeurs

Zuid-Amerika beleefde de primeur: de eerste speciale trilschoen voor blinden en slechtzienden. De schoen werd gepresenteerd op de wetenschapsbeurs in Rio de Janeiro. De Argentijnse student en uitvinder Manuel Bustamante kwam op het idee voor zijn ‘slimme schoen’ door een vriendin die als puber blind werd.

Alternatief voor de witte stok

De Bustamante, genoemd naar zijn geestelijk vader, kan elk obstakel binnen een straal van 25 centimeter detecteren. De schoen begint te trillen als de drager dichterbij het object komt. Manuel Bustamante was al een tijdje op zoek naar een elegant alternatief voor de witte stok, die door veel blinden en slechtzienden als stigmatiserend wordt ervaren. In een tijdsbestek van een half jaar, lukte het hem om de schoen te creëren. Volgens Bustamante zal de trilschoen met name voor jonge mensen een uitkomst zijn.

Sensoren registreren obstakels

Een vriendin van Bustamante, die in haar tienerjaren blind werd, had hem verteld over haar aversie tegen de witte stok. Dat zette hem aan het denken over mogelijke andere oplossingen die minder opvallend zijn en die de gebruiker meer bewegingsvrijheid geven. Zo kwam hij op het idee om sensoren in de schoenzool te plaatsen die iedere hindernis in de omgeving van de visueel gehandicapte registreren, waarna ze deze waarschuwen door te gaan trillen.

Andere toepassingen trilschoen

Inmiddels is de trilschoen ook omarmd door lopers met een slecht ontwikkeld navigatiegevoel. In de slipstream van de Bustamante werd zo de Lechal ontwikkeld. Tijdens je rondje hardlopen hoef je niet meer te letten op je navigatie app of google maps, maar je loopt gewoon je neus achterna. Moet je links of rechts afslaan, dan gaat een van je schoenen licht trillen, al naar gelang de richting die je uit moet.

Trilschoen heeft gouden toekomst

De trilschoen heeft een gouden toekomst, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kun je als toerist door je schoen op bezienswaardigheden worden gewezen en op een efficiënte manier je weg vinden in een vreemde stad. De schoen kan zelfs communiceren met andere slimme schoenen in de buurt en de oplaadbare accu zit gewoon in de hiel!

Ook interessant