Woningaanpassing met prefab unit, verbouw of aanbouw?

De gemeente wil voor mijn vader die aan ALS lijdt, een douche/toiletunit tegen het raam van onze slaapkamer op de benedenverdieping plaatsen.
Antwoord door Ir. Johan Grootveld – Architect en adviseur voor woningaanpassingen:
Volgens veel Wmo-verordeningen moet de mogelijkheid van een prefab unit worden bekeken, (“primaat van de losse unit”) alvorens aan duurdere verbouw of aanbouw gedacht wordt. Zo’n unit kan in bepaalde gevallen de goedkoopste oplossing zijn voor een woning. Deze wordt kant-en-klaar ingekocht of geleased bij een leverancier en snel geplaatst. Bij snel verlopende aandoeningen, zoals bijvoorbeeld ALS is vlug handelen belangrijk. Na verwijdering kan een unit elders hergebruikt worden.
De isolatie/afwerking is bij een moderne unit altijd volgens de eisen uit het Bouwbesluit. Nadeel is dat een unit er van buiten vaak “goedkoop” uitziet en stigmatiserend werkt. Er bestaan mooie gevelbekledingen, tot steen strips toe, maar deze maken de unit duurder en dus minder geschikt als “goedkoopst compenserende oplossing”.
Voor een goede vergelijking van de alternatieven dient men naast de plaatsingskosten van een unit ook de verwijderkosten mee te nemen. Een vergunning wordt doorgaans voor beperkte tijd verleend. Aanvullende eisen die een Welstandscommissie soms aan units stelt maken deze duurder. En verder zijn er kosten voor gevelaanpassing (en herstel na verwijdering) alsmede interne aanpassingen in de indeling, doorgangen en installaties van de woning zelf. Inclusief alle bijkomende kosten zijn de verschillen met traditionele bouw kleiner dan vaak wordt aangenomen. Een gemetselde aanbouw die bouwkundig en esthetisch één geheel met de woning vormt is weliswaar duurder, maar geeft ook een blijvende meerwaarde.