Nieuws

Yoga is voor iedereen

11 december 2014, Supportbeurs

De trend van het moment is precies het goede woord. Yoga is helemaal hip en wordt over de hele wereld toegepast, in allerlei vormen en voor alle leeftijden. Het eerste wat mensen altijd denken bij yoga is: maar ik ben helemaal niet lenig. Dat hoeft ook niet! Zoals de titel al zegt: yoga is voor iedereen, ook voor mensen die zich niet zo gemakkelijk in allerlei bochten kunnen wringen.

Wat is yoga precies?
Yoga draait vooral om je hoofd leeg maken en ontspannen. Je beweegt je lichaam op zo’n manier dat je alle spieren aanspant zonder dat je over je eigen grenzen heen gaat. Daarom vormen ademhalingsoefeningen en meditatie ook zo’n belangrijk onderdeel. Als je leert je eigen grenzen te herkennen kun je oefeningen zoeken die bij jouw lichaam passen. Op die manier blijf je wel bewegen. Dus ook al lijdt je aan rugklachten, gewrichtsklachten, fybromyalgie, sportblessures, overgewicht, chronische pijn of andere beperkingen. Zoek een yogasoort uit die jou het prettigst lijkt en probeer het eens uit?

Yoga heeft als doel het creëren van innerlijke rust. Je maakt je hoofd leeg en laat je frustraties varen, het enige waar je je op concentreert is je ademhaling en de bewegingen die je maakt. Dit is heel bevrijdend, zeker voor mensen met een beperking, omdat dat gekoppeld kan gaan met een heleboel frustraties. Het is sport en psychologie in één.

Yoga met een beperking
Zoals gezegd bestaan er vele soorten yoga. Yoga is een sport die aangepast wordt aan je lichaam, dat maakt het ideaal voor mensen met een beperking. Binnen steeds meer yogacentra begint dat idee sinds kort ook te leven. Zo is er rolstoelyoga ontstaan. Rolstoelyoga richt zich uitsluitend op het bovenlijf van de personen. Er zijn ook yogacentra waar gebruik wordt gemaakt van stoelen, om extra steun te bieden. Vraag eens rond naar de mogelijkheden bij sportcentra bij jou in de buurt.

Het indrukwekkende verhaal van Oona Giesen
Oona Giesen was 32 jaar, toen ze een auto-ongeluk kreeg en zeven keer over de kop sloeg. Met een verbrijzelde ruggenwervel, een aantal gebroken ribben, een klaplong en een enorme hoofdwond liep ze gewoon het ziekenhuis in. Volgens de artsen was het een wonder dat ze de val überhaupt overleefd had. De artsen hadden haar opgegeven en belden haar familie om afscheid te komen nemen. Maar die smeekten om het alsnog te proberen en haar te opereren. Er werd een soort kooitje van titanium geplaatst om de verbrijzelde ruggenwervel te vervangen. Tijdens een lang en pijnlijk herstel is Oona altijd doorgegaan met yoga. Het heeft haar geholpen om te berusten in haar situatie, haar pijn te verminderen en tegelijkertijd haar lichaam te helpen met het herstel. Dankzij haar dagelijkse oefeningen heeft Oona haar lichaam zo aangesterkt dat ze nu weer bijna de oude is. De artsen noemen haar een medisch raadsel. Maar Oona, die al langer ervaring had met yoga, wist dat niks onmogelijk is als je maar goed naar je lichaam luistert.

Ook interessant