Ziekenhuiszorg van ‘morgen’ ziet er anders uit

Als ik over een tijdje zorg nodig heb, is er dan nog wel een ziekenhuis bij mij in de buurt? Vanwege de faillissementen van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaart ziekenhuis maken veel mensen zich daar zorgen over. Misschien geldt dat ook wel voor jou. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op de toekomst van de Nederlandse ziekenhuizen. Hoe ziet die toekomst eruit?
Onze zorg moet snel goedkoper
‘Een stapel stenen.’ Zo omschreef minister Bruins van Medische Zorg de failliete ziekenhuizen. Zijn uitspraak leverde hem veel kritiek op. Maar er zijn ook mensen die het eens zijn met hem. Want: het fysieke ziekenhuisgebouw wordt in de toekomst waarschijnlijk steeds minder belangrijk, aldus deskundigen. Wat verandert er en waarom?
Onze zorg wordt steeds duurder. Om de alsmaar stijgende zorgkosten tegen te gaan, moeten onder andere ziekenhuizen goedkoper en doelmatiger gaan werken. Dat vraagt concentratie, specialisatie, meer zorg thuis en intensievere samenwerking. In andere woorden: er zijn minder ziekenhuizen; in plaats daarvan vindt zorg vaker thuis plaats. Ook richten ziekenhuizen zich meer op één specialisme c.q. onderdeel.
Grote zorgcentra, kleinere ziekenhuizen
Zo voorspelt Hans van der Schoot, tot voor kort bestuurder van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, dat er in de toekomst dertig tot veertig gespecialiseerde zorgcentra zijn. Deze centra zijn dan 24 uur per dag, 7 dagen per week open. Je kunt er terecht voor dringende zorg, maar ook als je een ingewikkelde operatie nodig hebt, lijdt aan een zeldzame ziekte, enzovoorts.
Daarnaast kent Nederland in de toekomst een netwerk van wat kleinere ziekenhuizen. Zij nemen planbare zorg en eenvoudigere ingrepen over van de grotere zorgcentra. Denk aan heup- en knieoperaties. Deze kleinere ziekenhuizen zijn ’s avonds en in het weekend wel dicht. Verder kun je in de toekomst voor nog meer zaken terecht bij de huisarts en het gezondheidscentrum, stelt Van der Schoot.
Meer zorg thuis
Gespecialiseerde ziekenhuizen betekenen natuurlijk wel: meer reizen. Toch denken deskundigen dat de afstand altijd te overbruggen zal zijn. Blijven overnachten hoeft in veel gevallen niet. Dat is prettig, want de meeste mensen gaan natuurlijk het liefste weer snel naar huis. De ziekenhuiszorg gaat in de toekomst dan thuis verder. Soms is dat nu ook al het geval.
Zo biedt het Wilhemina Ziekenhuis in Assen een schouderoperatie waarna je direct (begeleid) thuis aansterkt. Ook is er de organisatie Hospital@Home, die complexe ziekenhuiszorg biedt voor kwetsbare mensen. Zij gebruiken onder meer e-health, oftewel zorg op afstand. Experts voorspellen dat deze zorg steeds populairder wordt, al blijft het gebruik vooralsnog achter bij het aanbod.
Nog veel vragen onbeantwoord
Mogelijk ziet de ziekenhuiszorg van morgen er dus anders uit… en daarmee ook onze zorgkosten, die hopelijk verlagen. Er moet nog veel gebeuren voordat het zover is. Zo moeten organisaties in de zorgsector meer gaan samenwerken. Daarnaast zijn er nog diverse vragen onbeantwoord. Deze antwoorden zijn nodig om eventuele veranderingen in gang te zetten. Wel staat vast: verandering kan veel moois opleveren. Zo is het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse na een faillissement uitgegroeid tot een succesvolle organisatie voor minder complexe zorg.
Hoe denk jij dat het ziekenhuis en de zorg er in de toekomst uitzien?
Bon: Financieel Dagblad