Zijn musea goed toegankelijk voor minder mobiele bezoekers?

19.05.2015 | Algemeen nieuws | 1473 keer bekeken

Maar liefst 1400 vrijwilligers hebben bij drieëntwintig musea de zogenaamde ANWB Museumcheck uitgevoerd. En wat blijkt uit de resultaten die 12 mei jl. werden gepresenteerd? Het is goed gesteld met de toegang tot en de gastvrijheid in Nederlandse musea voor de minder mobiele bezoekers.

De vrijwilligers gaven de bezochte musea met gemiddeld een 7,5 voor toegankelijkheid en een 8,2 voor gastvrijheid mooie rapportcijfers. Het Fries Scheepvaart Museum, het Katwijks Museum en het Zeeuws Maritiem MuZEEum kregen de hoogste waarderingen.

ANWB Museumcheck

De vrijwilligers gingen eind vorig jaar twee-aan-twee op pad met een vragenlijst. Een van de vrijwilligers was minder mobiel. 

Voorzieningen als bankjes om even te pauzeren en liften werden uitgebreid gecheckt, maar ook werd de gastvrijheid in het oog gehouden. Hoe is de informatievoorziening voor mensen die minder mobiel zijn op de website van het betreffende museum? Hoe is de bewegwijzering in het museum en het contact met het dienstdoende personeel?

De vrijwilligers vulden na afloop van hun bezoek aan een museum een online enquête in met hun bevindingen en tips voor een prettig en praktisch bezoek aan het museum voor minder mobiele mensen. De musea hebben inmiddels een (vertrouwelijk) rapport op maat ontvangen met adviezen en verbeterpunten.
Het blijkt dat vooral de informatie op de website en de parkeergelegenheid bij veel musea nog voor verbetering vatbaar zijn.

De ANWB Museumcheck wordt gehouden op initiatief van de ANWB en de Museumvereniging. Beide organisaties vinden het belangrijk dat ook minder mobiele mensen ongehinderd en gastvrij genieten van musea. De beoordelingen van de vrijwilligers staan op Het Land van ANWB.

De musea die tijdens de ANWB Museumcheck zijn bezocht:

Fries Scheepvaart Museum, Katwijks Museum, Zeeuws Maritiem MuZEEum, Museum Twintigste Eeuw, Kempenmuseum, Kröller-Müller Museum, Van Gogh Museum, Het Textielmuseum, Natuurmuseum Fryslan, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Museum Beelden aan Zee, Groninger Museum, Universiteitsmuseum Utrecht, Museum de Fundatie, Museum Boijmans van Beuningen, Limburgs Museum, Natura Docet Wonderryck, Het Markiezenhof, Hunebedcentrum, Kranenburgh, Museum Schokland, Historisch Museum Ede, Afrikamuseum.

Bron: ANWB

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • Bob Sluisteren
  21.05.2015 - 23:49 uur | Bob Sluisteren

  Van de 913 musea in Nederland zijn er slechts 23 getest en dit betrof grote musea dus echt representatief is deze test niet!

  Zelf mee gedaan aan de test en van de musea waar je uit kon kiezen kon je wel verwachten dat ze toegankelijk zouden zijn. De musea hadden van te voren aangegeven dat ze akkoord gingen met de test dus dan mag je ook wel verwachten dat ze klaar zijn voor de test ;-)

  Om dan vervolgens de conclusie te trekken dat goed gesteld is met de toegang tot en de gastvrijheid in Nederlandse musea voor de minder mobiele bezoekers is heel erg kort door de bocht!

 • Mevrouw A.P. Eijkenboom
  21.05.2015 - 20:45 uur | Mevrouw A.P. Eijkenboom

  Maar......het Rijksmuseum Amsterdam? geen toegang voor invaliden karren/scooters.
  Dus...dag Nachtwacht!

 • frank eijgenraam
  21.05.2015 - 14:26 uur | frank eijgenraam

  Als uit jullie onderzoek blijkt dat veel musea toegankelijk zijn is het voor betreffende musea wel van belang hun website up-to-date te houden. Ik zie namelijk regelmatig op internet dat musea niet of niet geheel toegankelijk zijn. Uiteraard ga ik geen reis maken om met eigen ogen te zien in hoeverre dat klopt

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk