Nieuws

Zijn musea goed toegankelijk voor minder mobiele bezoekers?

18 mei 2015, Supportbeurs

Maar liefst 1400 vrijwilligers hebben bij drieëntwintig musea de zogenaamde ANWB Museumcheck uitgevoerd. En wat blijkt uit de resultaten die 12 mei jl. werden gepresenteerd? Het is goed gesteld met de toegang tot en de gastvrijheid in Nederlandse musea voor de minder mobiele bezoekers.

De vrijwilligers gaven de bezochte musea met gemiddeld een 7,5 voor toegankelijkheid en een 8,2 voor gastvrijheid mooie rapportcijfers. Het Fries Scheepvaart Museum, het Katwijks Museum en het Zeeuws Maritiem MuZEEum kregen de hoogste waarderingen.

ANWB Museumcheck

De vrijwilligers gingen eind vorig jaar twee-aan-twee op pad met een vragenlijst. Een van de vrijwilligers was minder mobiel. 

Voorzieningen als bankjes om even te pauzeren en liften werden uitgebreid gecheckt, maar ook werd de gastvrijheid in het oog gehouden. Hoe is de informatievoorziening voor mensen die minder mobiel zijn op de website van het betreffende museum? Hoe is de bewegwijzering in het museum en het contact met het dienstdoende personeel?

De vrijwilligers vulden na afloop van hun bezoek aan een museum een online enquête in met hun bevindingen en tips voor een prettig en praktisch bezoek aan het museum voor minder mobiele mensen. De musea hebben inmiddels een (vertrouwelijk) rapport op maat ontvangen met adviezen en verbeterpunten.
Het blijkt dat vooral de informatie op de website en de parkeergelegenheid bij veel musea nog voor verbetering vatbaar zijn.

De ANWB Museumcheck wordt gehouden op initiatief van de ANWB en de Museumvereniging. Beide organisaties vinden het belangrijk dat ook minder mobiele mensen ongehinderd en gastvrij genieten van musea. De beoordelingen van de vrijwilligers staan op Het Land van ANWB.

De musea die tijdens de ANWB Museumcheck zijn bezocht:

Fries Scheepvaart Museum, Katwijks Museum, Zeeuws Maritiem MuZEEum, Museum Twintigste Eeuw, Kempenmuseum, Kröller-Müller Museum, Van Gogh Museum, Het Textielmuseum, Natuurmuseum Fryslan, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Museum Beelden aan Zee, Groninger Museum, Universiteitsmuseum Utrecht, Museum de Fundatie, Museum Boijmans van Beuningen, Limburgs Museum, Natura Docet Wonderryck, Het Markiezenhof, Hunebedcentrum, Kranenburgh, Museum Schokland, Historisch Museum Ede, Afrikamuseum.

Bron: ANWB

Ook interessant