Nieuws

Zijn straks alle gemeentelijke websites, apps en video’s toegankelijk?

29 maart 2018, Supportbeurs

De Europese Unie heeft richtlijnen voor de toegankelijkheid van (mobiele) websites, apps en andere digitale communicatiemiddelen. Volgens deze richtlijnen moet alle communicatie vanaf september 2019 ook toegankelijk zijn voor mensen die een visuele beperking hebben of blind zijn. De eisen gelden op dit moment alleen nog voor organisaties in de publieke sector, zoals gemeenten.

Nog veel werk aan de winkel

Volgens de Stichting Accessibility moet er nog veel werk worden verzet om de deadline te halen. Slechts één derde van de Nederlandse gemeenten is al goed bezig met toegankelijke online communicatie. De andere gemeenten zijn pas net gestart met het proces of zijn er zelfs nog helemaal niet mee bezig.

Ingewikkelde aanpassingen

Alle (mobiele) websites, apps, video’s, enzovoorts totaal drempelvrij maken, dat is ingewikkeld en vraagt veel tijd. Het zijn aanpassingen die je niet in één dag regelt. Ook hebben gemeenten vaak langdurige contracten met websitebouwers en –providers. Zulke contracten maken het in veel gevallen onmogelijk om de website later nog eens aan te passen.

Plan van aanpak

In september 2018 moeten alle gemeenten een plan van aanpak hebben. Daarin moeten zij beschrijven hoe mensen met een visuele beperking en blinden straks ook zelfstandig de websites kunnen bezoeken, online een afspraak kunnen maken, enzovoorts. Daarna is er nog maar één jaar de tijd om dat waar te maken. Experts vrezen dat veel gemeenten de deadline van september 2019 niet halen.

Mensen tussen wal en schip

Dat is zonde, want zo valt een groep mensen tussen wal en schip. Bijvoorbeeld: als je slechtziend of blind bent en via de gemeentelijke website een afspraak maakt, dan ondersteunt spraaksoftware je daar meestal bij. Maar die spraaksoftware vertelt vaak niet duidelijk welke gegevens er nodig zijn, dus krijg je een foutmelding. En die melding wordt door de spraaksoftware weer niet gelezen…

Informatie niet toegankelijk

Nog een goed voorbeeld: de online spraaksoftware die tekst in pdf’s niet herkent. Dat is dus onhandig! Want pdf’s bevatten vaak belangrijke informatie voor mensen die een visuele beperking hebben of blind zijn. Zoals bijvoorbeeld waar binnen de gemeente losloopplaatsen voor een blindengeleidehond zijn.

Wat moet er veranderen?

Zulke hindernissen betekenen veel vertraging, energieverspilling en voor sommige mensen zelfs een inbreuk op hun privacy. Deskundigen hopen dan ook dat gemeenten vóór september 2019 – maar het liefst nog eerder –  beginnen aan toegankelijke digitale middelen. Een goede manier om daarmee te starten, is door websiteleveranciers snel duidelijk te maken wat er moet veranderen.

Ook menselijk contact

Maar hoe handig alle digitale mogelijkheden ook zijn, gemeenten moeten ook de invloed van persoonlijke communicatie niet onderschatten, zeggen deskundigen. Zeker voor slechtziende of blinde mensen is direct en menselijk contact vaak erg belangrijk. Zo zorgen gemeenten voor optimale communicatie met de gehele samenleving.

Ervaar jij wel eens problemen met de website, app of video’s van jouw gemeente?

Ook interessant