Zo loopt het op rolletjes: het (veilig) gebruiken van een rolstoel

Om een rolstoel veilig te gebruiken, is het belangrijk rekening te houden met een aantal zaken. SupportBeurs.nl zet op een rijtje om welke aandachtspunten het gaat.
Zelfstandige voortbeweger of duw-wandelrolstoel
Er zijn diverse soorten rolstoelen. Zo zijn er ‘zelfstandige voortbewegers’; rolstoelen die door de gebruiker zelf worden bewogen. Door de grijphoepel aan de grote wielen te gebruiken, brengt de gebruiker in kwestie de stoel in beweging. Daarnaast zijn er ook duw-wandelrolstoelen. Deze worden vooral ingezet als mensen zelf niet goed meer in staat zijn te lopen. Duw-wandelrolstoelen worden vaak aangetroffen in woonzorgcentra. Om welke rolstoel het ook gaat, het is altijd van belang om in ieder geval voor gebruik te controleren of de remmen goed functioneren en of de bandenspanning voldoende is. Als er sprake is van afneembare arm- en/of beensteunen, is het goed te controleren of deze vastzitten.
Handelingen voor vertrek
Voor vertrek is het van belang dat de rolstoel op de remmen staat en als de cliënt gaat zitten, moeten de voetsteunen omhoog geklapt worden. Vervolgens gaat de cliënt goed naar achteren in de stoel zitten en moeten de voetsteunen weer naar beneden worden geklapt. Tijdens het rijden moeten de voeten altijd op de steunen staan; komen de voeten tijdens het rijden op de grond, dan bestaat de kans dat stoel én gebruiker voorover vallen! Een kuitband kan eventueel ingezet worden om ervoor te zorgen dat de voeten op hun plek blijven; bij gebrek aan een kuitband biedt een ceintuur uitkomst. Ook moet gecontroleerd worden of er geen kleding, plaids en dergelijke tussen de wielen kunnen komen. Zijn deze handelingen verricht, dan gaat u achter de stoel staan om de remmen los te maken
Onderweg met een rolstoel
Ook als u onderweg bent met een rolstoel zijn er een aantal punten waar u op let om het gebruik van de rolstoel veilig te houden. Allereerst is het aan te raden zelf gedurende het lopen dichtbij de rolstoel te blijven. Dit kost u minder energie en het is ook beter voor uw rug. Vanzelfsprekend loopt u rustig genoeg om controle te houden over de stoel en houdt u onderweg rekening met andere voetgangers en obstakels. Stoepen, hellingen en lastig begaanbare wegen vergen speciale aandacht. Het is essentieel dat u uw cliënt een seintje geeft als er een stoep in beeld komt; hij of zij is aan uw zorg overgeleverd en onverwachtse obstakels kunnen tot vervelende situaties leiden.
Ontmoeting van mens tot mens
Ook al zit uw cliënt in een rolstoel, hij of zij is gewoon uw medemens. Gedraag u dan ook niet bovenmatig gedienstig en laat de ander zelf doen wat hij of zij zelf kan. Laat ook andere mensen uw cliënt behandelen als de volwaardige medemens die hij of zij is en praat niet over het hoofd van uw cliënt heen, maar betrek hem of haar overal bij. Dan loopt met de tips uit dit artikel uw contact met een rolstoelgebruiker als het goed is op rolletjes.