Zo maak je koken gemakkelijk(er)

Koken is voor veel mensen, met of zonder een lichamelijke beperking, een hele uitdaging. Voor jou ook? We gaven als eens eerder kooktips voor als je een beperking hebt. Maar we hebben nog meer handige tips en hulpmiddelen voor je in petto. Twijfel je of het (keuken)hulpmiddel ook geschikt is voor jou? Laat je dan ook adviseren door een ergotherapeut.
1. Snijden
Snijden kun je op diverse manieren vereenvoudigen. Zo bestaan er aangepaste messen, die dankzij hun ontwerp de druk op je pols verlichten. Groenten snijd en/of schil je daarnaast gemakkelijk met behulp van een keukenmachine, een dunschiller of zelfs een eiersnijder. En fijne ingrediënten, zoals kruiden, kun je knippen met een schaar. Wel is het heel belangrijk om grip te houden tijdens het snijden. Gebruik daarom een antislipsnijplank of -matje.
2. Openen
Een pot, fles of tube openen is vaak een heel karwei. Gebruik daarom een antislipopener wanneer je een pot wilt opendraaien. Heb je weinig of geen kracht in je handen of kun je je handen niet gebruiken om een blik te openen? Blikken met een lipje kun je gemakkelijk(er) openmaken met een blikopener die werkt volgens het hefboomprincipe. Verder zijn er ook speciale blikopeners die je op het product klemt, waarna jij alleen nog maar licht hoeft te draaien of te trekken.
3. Koken
Kook bij voorkeur op een inductiekookplaat of een keramische kookplaat. Hierop kun je de pannen verplaatsen door ze te schuiven. Wel zo makkelijk! Kies daarnaast voor een lichte pannenset, die dikke handgrepen heeft. Dit soort pannen kun je namelijk goed vastpakken. Ook handig is een pannenhouder die je met zuignappen aan het aanrecht vastmaakt. Zo kun je rustig roeren, omkeren en opscheppen, zelfs als je maar één hand kunt gebruiken.
4. Afgieten
Zeker wanneer je het deksel op de pan hebt, is afgieten vaak zwaar. Koop daarom pannen met een speciaal afgietdeksel. Of doe een vergiet, een mandje of een zeef in de pan. Je giet dan vanzelf af; het water loopt namelijk in de pan. En als je groenten stoomt in plaats van kookt, dan hoef je ze ook niet af te gieten!
5. Overig
Er bestaan nog veel meer handige hulpmiddelen voor in de keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een speciale uitwringer voor vaatdoekjes? Dit hulpmiddel klem je om de kraan, waardoor je maar één hand nodig hebt om uit te wringen. Verder is een schenkhulp handig. Die helpt je met het kantelen van een pak, wijnfles, theepot, enzovoorts. Zo kun je eenvoudig inschenken zonder te knoeien.
Met andere woorden: maak het jezelf gemakkelijk tijdens het koken. Dat scheelt weer energie en ergernis…
Voor verder advies over koken kun je een ergotherapeut bezoeken. Ergotherapie zit in het basispakket van je zorgverzekering. Je hebt recht op 10 uren ergotherapie per (kalender)jaar.
Voor keukenhulpmiddelen kun je onder meer terecht bij Able2.
Kook jij graag? Laat het weten in een reactie!