Zo’n model? Ik zou er nog niet dood in gevonden willen worden

20.02.2017 | Columns | 2212 keer bekeken
Zo’n model? Ik zou er nog niet dood in gevonden willen worden

Kunnen we het even hebben over stockfotografie ter illustratie bij een artikel? Ik erger mij er dood aan en vind het vaak afbreuk doen aan het artikel. Ze passen vaak helemaal niet bij de inhoud van een artikel. Dit geldt helemaal wanneer er een rolstoel op de foto staat. Dit lijkt toch in de verste verte niet op een rolstoel waar iemand de hele dag in zit?

Het grote probleem met de stockfotografie van rolstoelen

De getoonde rolstoelen worden in de praktijk nauwelijks gebruikt door mensen met een functiebeperking. Dit model  “ziekenhuisrolstoel” wordt — zoals de beschrijving al doet vermoeden — alleen gebruikt in het ziekenhuis of door iemand die tijdelijk een rolstoel nodig heeft. Een foto met dit type rolstoel ter illustratie bij een artikel over mensen met een functiebeperking, het is alsof je een artikel over Formule 1 illustreert met een Fiat Panda.

Negatief voor de beeldvorming rondom personen met een functiebeperking

Meer dan ooit verwacht de politiek en de samenleving dat mensen met een handicap participeren. Daar is — hoewel er aardig wat haken en ogen aan zitten—  niets mis mee. Maar om dit te doen slagen is positieve en oprechte beeldvorming van belang.
Een groot deel van de mensen met een functiebeperking leidt een actief leven en heeft een sportief ogende rolstoel. Het is dan ook onnatuurlijk om mensen met een functiebeperking te illustreren met dit soort fotografie. Voor het algemene beeld rondom mensen met een functiebeperking zou het goed als de fotografie wordt aangepast naar een daadwerkelijk situatie, met rolstoelen waarin ze zich daadwerkelijk voortbewegen.

Zeg nou zelf: een vrouw illustreren wij toch ook niet alleen maar super slank in bikini? Laten we dat dan ook niet doen met mensen met een functiebeperking want: zo’n model? Ik zou er nog niet dood in gevonden willen worden.

Bekijk & lees alle columns en tips door Eelco Martens.

Bron foto: Flickr, by Jennifer Mathis, attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • hennie van der veen
  02.03.2017 - 14:25 uur | hennie van der veen

  knap m' óp voor 't doel , toen zoon tom trouwde de grote wielen versierd met witte bloemen en groene bladeren , en dat was gewoon mooi.
  maar naar't feestje van m'n jarige zus kan het heel anders ! wees creatief !

 • Lammert H. van Dijk
  02.03.2017 - 13:26 uur | Lammert H. van Dijk

  Ja dit gaat dan wel over de fotografie mbt rolstoelen maar ik vraag aandacht voor het actief selecteren en aanpassen van de rolstoel op de gebruiker. Niet alleen bij de selectie maar ook gedurende het gebruik dient een deskundige zich in te leven in het specifieke comfort en praktijk van de individuele rolstoelgebruiker. Er wordt veel onnodig geleden! En het kan veel gebruikersvriendelijk.

 • 02.03.2017 - 12:27 uur | Mario van Mechelen - van Wijngaarden

  Ja stereo type gedachten blijf je toch houden .Wie herkend het niet rol je met je partner in een winkelcentrum vragen ze aan de partner wat mankeert hij . Dan sta ik op ploffen . Of 100x wat mankeer jij waarom zit je in die rolstoel . Ik zeg steevast zal er een bordje achterop hangen wat ik mankeer hoef je het niet te vragen .

  Ik heb ooit aan een WMO case manager het uit gelegd .Als ik een lokaal binnen rol kijken ze niet naar mij ze kijken als eerst naar mijn rolstoel . Daarna ik pas .Ik zie mn rolstoel als een soort van kleding stuk . En dat moet als het mogelijk is bij me passen .

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk