Nieuws

Zomereenzaamheid… een onderschat probleem

3 juli 2019, Supportbeurs

Eenzaamheid is er in alle soorten en maten en veel Nederlanders hebben er last van. De zomer is een periode waarin eenzaamheid vaak extra wordt benadrukt. Wat zijn de gevolgen van deze zomereenzaamheid en is er iets aan te doen? SupportBeurs.nl onderzocht het.

Veel Nederlanders zijn eenzaam

Wat is eenzaamheid nu eigenlijk? De officiële omschrijving luidt het ‘subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties’. Eenzaamheid is er in soorten en maten, maar een indringend feit is dat zo’n 40 procent van de Nederlanders er last van heeft; van deze groep gaat het in 8 procent van de gevallen om ernstige tot zeer ernstige eenzaamheid. Binnen de term eenzaamheid wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen. Zo is er ‘emotionele eenzaamheid’: een zich alleen voelen staan met bepaalde gevoelens, bijvoorbeeld na het overlijden van een partner. In het geval van ‘sociale eenzaamheid’ hebben mensen nauwelijks contact met anderen. En dan is er ook nog ‘existentiële eenzaamheid’, waarbij mensen het gevoel hebben dat hun leven geen waarde heeft. Al deze vormen van eenzaamheid kunnen verhevigd worden ervaren in de zomerperiode.

Zomereenzaamheid maakt ziek

Voor mensen die zich door het jaar heen al eenzaam voelen, is de zomer een extra lastige tijd. Zij hebben normaal gesproken al weinig contact, maar in de zomer vertrekken de weinige mensen uit hun sociale kringetje dan ook nog op vakantie. Of de enkele sociale activiteit die hen anders even onder de mensen brengt, ligt stil gedurende de vakantieperiode – met als gevolg een nog grotere eenzaamheid. Mensen die sociaal eenzaam zijn, zien hun luisterend oor voor een paar weken naar een vakantiebestemming vertrekken en kunnen zo hun verhaal bij niemand meer kwijt…

Eenzaamheid is niet alleen akelig om te ervaren, het is ook slecht voor de gezondheid, zo heeft onderzoek aangetoond. Het immuunsysteem van mensen die zich eenzaam voelen werkt slechter dan dat van niet-eenzame mensen. Ook hebben eenzame landgenoten meer kans op ontstekingen in hun lijf, wat de kans op diabetes, hartproblemen en Alzheimer vergroot.

Een beetje aandacht maakt al verschil

Zomereenzaamheid is een onderschatte problematiek, die niet alleen ouderen en chronisch zieken treft, maar bijvoorbeeld ook vrijwilligers en mantelzorgers. Kijk eens om je heen en kijk wie er wel wat extra aandacht kan gebruiken, juist in leuk de vakantietijd. Het is een kleine moeite om deze mensen bijvoorbeeld een kaartje of whatappje te sturen en ze uit te nodigen om iets te ondernemen. Een simpel persoonlijk kaartje of digitaal tekstberichtje, om samen een kop koffie te gaan drinken of gewoon even bij te praten maakt al een wereld van verschil. Voor mensen die de zomerperiode als een donkere wolk boven hun hoofd zien hangen, kan dit kleine beetje aandacht de zon even doen schijnen.

Ook interessant