Zorgdebat: de zorgen van mantelzorgers zijn in beeld, oplossingen nog niet

13.05.2015 | Algemeen nieuws | 1728 keer bekeken

Maar liefst tachtig procent van de mantelzorgers maakt zich zorgen bleek uit een peiling door het Nationaal Mantelzorg Panel. Door slechte communicatie en informatievoorziening lopen mensen vast en verdwalen uiteindelijk in het zorgdoolhof. Mantelzorgers zijn soms dagen aan het rondbellen naar gemeenten, zorgaanbieders, verzekeraars, de Sociale Verzekeringsbank of CAK om de juiste informatie te achterhalen. Zij ervaren dit als zeer belastend en frustrerend. Mezzo roept daarom de verantwoordelijke instanties op mantelzorg mogelijk in plaats van moeilijk te maken.

In een Kamerdebat eind april tussen de Tweede Kamer en staatssecretaris van Rijn stonden de veranderingen in de zorg centraal. Een aantal Kamerleden schaarden zich achter Mezzo en gaven tijdens het debat aan dat zij zich zorgen maken over de informatieverstrekking, ondersteuning op maat (waaronder ook de huishoudelijke hulp) en de financiële consequenties voor zorgvragers.

Toezeggingen staatssecretaris

In het debat kwamen zaken aan de orde die een rol spelen bij de veranderingen in de zorg, zoals budgetten, dagbesteding en innovatie in de zorg. De staatssecretaris zegde toe dat hij gemeenten gaat aansporen om informatie 'op maat' te geven aan zowel zorgvragers als mantelzorgers. Verder heeft hij beloofd dat de zwaardere eisen voor logeerhuizen van tafel gaan.

Huishoudelijk hulp een zorg

Mantelzorgers vinden het zorgelijk dat de vertrouwde huishoudelijke hulp nog al eens plotseling wegvalt. Mezzo doet daarom een beroep op gemeenten om aan de slag te gaan met structurele mantelzorgondersteuning. Zij vindt het positief dat een aantal gemeenten de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) inzet voor het beter mogelijk maken van mantelzorg. Deze regeling is vooralsnog echter tijdelijk. Staatssecretaris van Rijn gaat na of de HHT-regeling verlengd kan worden, daarnaast laat hij onderzoeken wat gemeenten exact doen ten behoeve van mantelzorg.

Keukentafelgesprek

De staatssecretaris gaf in het zorgdebat aan dat de bejegening van zowel de zorgvrager als mantelzorger tijdens de zogenaamde keukentafelgesprekken enorm belangrijk is. Het gesprek moet niet gezien worden als eenrichtingsverkeer en een 'uitleg-gesprek' maar juist als een verkenning van wat er allemaal speelt en wat er mogelijk is om de zorgvrager een passende oplossing te bieden voor zijn zorgvraag.

Vervolg op zorgdebat

De staatssecretaris heeft toegezegd dat hij nog voor het zomerreces voortgangsbrieven over de mantelzorg en de transitie van de zorg naar de Tweede Kamer zal sturen.

Wordt vervolgd dus…

Bekijk & lees alle artikelen door Mezzo

Volg ook de blog van Yvonne Erberveld, werkzaam bij de Mezzo Mantelzorglijn.


Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (4)

Reageren
 • Mezzo Mantelzorg | Vrijwilligerszorg
  22.05.2015 - 08:32 uur | Mezzo Mantelzorg | Vrijwilligerszorg

  Beste Wim Smeenk,

  Het mantelzorgcompliment zoals bekend is per 1 januari 2015 vervallen. Gemeenten hebben nu zelf regie hoe zij mantelzorgers belonen. Op de website van Mezzo is hierover meer informatie te vinden.
  https://www.mezzo.nl/pagina/voor-mantelzorgers/veelgestelde-vragen/kan-ik-een-mantelzorgcompliment-krijgen

  Ik hoop dat u daar iets aan heeft.
  Met vriendelijke groet,
  Mezzo

 • Mezzo Mantelzorg | Vrijwilligerszorg
  22.05.2015 - 08:29 uur | Mezzo Mantelzorg | Vrijwilligerszorg

  Beste Ing. W.J.A. Gulpen,
  Dat klinkt niet prettig. Misschien biedt de tiplijst van Mezzo over het keukentafelgesprek u enig houvast (voor de toekomst).
  https://www.mezzo.nl/pagina/voor-mantelzorgers/samenwerken-met-de-zorg-en-de-gemeente/in-gesprek-met-de-gemeente-keukentafelgesprek

  Tevens is het mogelijk de mantelzorglijn van Mezzo te bellen. Ook kunt u vooraf wat mogelijkheden doorspreken voor uw specifieke situatie. Het nummer van de mantelzoglijn is 0900-2020 496 (10ct p/m).

  Met vriendelijke groet,
  Mezzo

 • wim smeenk
  21.05.2015 - 20:27 uur | wim smeenk

  Min vrouw is al jaren mantelzorgster maar van de gem hebben wij na een paar mails nog nooit enig antwoord gehad.
  Vind dit een slechte zaak want je weet onderhand niet waar je nog moet aan kloppen
  voor het complement!!
  Misschien dat jullie iets weten???

 • Ing. W.J.A. Gulpen
  21.05.2015 - 13:19 uur | Ing. W.J.A. Gulpen

  Het z.g. keukentafelgesprek is bijna altijd eenrichtingsverkeer immers de aanvragers hebben onvoldoende kennis over het te bespreken onderwerp.
  Aanvragers vragen bijna nooit beleidsstukken en regelgeving van de betreffende Gemeente op. Zonder o.a. Juridische bijstand bij het gesprek is de Gemeente een speler voor open doel.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk