Zorgen om pgb: 'Kwart kan geen gespecialiseerde hulp inkopen'

02.04.2019 | Algemeen nieuws | 1278 keer bekeken
Zorgen om pgb: 'Kwart kan geen gespecialiseerde hulp inkopen'

Het persoonsgebonden budget (pgb) is voor veel mensen niet voldoende om de kosten te dekken. Een kwart van de pgb-houders kan nu geen gespecialiseerde hulp inkopen. Tot die conclusie komen belangenorganisaties MantelzorgNL en Per Saldo na een enquête onder hun achterban.

Mensen die zorg nodig hebben, kunnen bij de gemeente een persoonsgebonden budget (pgb)aanvragen. Met het geld kunnen ze zelf de benodigde hulp inkopen en daardoor zelfstandig blijven wonen. De gemeenten mogen zelf de tarieven bepalen, maar volgens veel pgb-houders zijn deze tarieven te laag.

"Als mensen gespecialiseerde hulp nodig hebben, staat daar een tarief tegenover van 20 of 22 euro. Daar kun je geen goede hulpverleners van betalen. En voor mensen die je in dienst wilt nemen, wordt alleen het minimumloon vergoed", vertelt directeur Aline Molenaar van Per Saldo, de landelijke vereniging van budgethouders.

Hulpverleners betaald uit eigen zak

Volgens Molenaar is het vaak niet mogelijk om hulpverleners die uit het pgb betaald worden een loonsverhoging te geven. Die mensen gaan dan niet meer bij mensen thuis werken omdat ze ergens anders meer geld kunnen verdienen. "Je hebt dan natuurlijk de keus om de loonsverhoging uit eigen zak te betalen, maar wie kan dat?"

Alternatief voor de pgb-houders is om de hulp in te roepen van familie of vrienden. Voor deze zogenoemde mantelzorgers wordt er op 1 mei een symbolisch bedrag van 141 euro per maand ingevoerd. Het idee is dat mensen dan geen zorgovereenkomst meer hoeven af te sluiten.

Op de vingers tikken

Volgens MantelzorgNL en Per Saldo is het nog onduidelijk of de pgb-houders ook nog het recht op de uitkering voor het minimumloon houden.

Per Saldo wil dat de minister de gemeente op de vingers gaat tikken. "De gemeenten mogen de tarieven weliswaar zelf vaststellen, maar in de wet staat dat het wel tarieven moeten zijn waarmee de zorg ingekocht kan worden. Wij constateren dat mensen in de problemen komen", zegt Molenaar.

Bron: NOS.nl

Wie herkent bovenstaande en wil reageren?

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Yvonne Dijt
  19.04.2019 - 12:28 uur | Yvonne Dijt

  Niet alleen de gemeente betalen te weinig uit maar ook het zorgkantoor met het WLZ. Als voorbeeld als je gediplomeerd personeel moet inhuren bij een terminale klant die 24 uurs zorg nodig heeft kun je amper 5 uur per dag uitbetalen, en als je dan ook nog door 2 mensen verzorgd moet worden komt het uurloon op een heel laag pitje. En het kabinet wil meer thuisverpleging mogen ze hier ook wel wat aan doen.

 • 05.04.2019 - 01:11 uur |

  Een budgethouder met veel vocht in de benen met diagnose MS fase 7.
  (kan niet meer lopen en/of staan) Wordt thuis geholpen door een medisch pedicure kost 40 eu per uur.
  De budgetregels van Menzis zeggen 23 eu per uur want de pedicure
  heeft geen big registratie, is dus persoonlijke verzorging.
  Reken maar uit. Ook vervoer naar een ziekenhuis wordt niet vergoed want het
  is niet spoedeisend.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk