Zorggeld gaat toch niet altijd naar zorg…

28.11.2016 | Algemeen nieuws | 1691 keer bekeken
Zorggeld gaat toch niet altijd naar zorg…

Afgelopen voorjaar bleek dat Nederlandse gemeenten in 2015 samen maar liefst 1,2 miljard euro hebben overgehouden op hun budget voor maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdzorg. Maar wat doen gemeenten eigenlijk met dat geld?

Spaarzaam met zorggeld

Het nieuws dat gemeenten zoveel geld hadden overgehouden, leidde door het hele land tot verontwaardigde reacties. De gemeenten hoeven het overschot in principe niet terug te betalen aan de overheid, maar worden wel geacht om spaarzaam om te gaan met het zorggeld. Toch blijkt nu dat niet alle gemeenten zich daaraan houden. Dat stelt onderzoek van de NOS en Binnenlands Bestuur onder 218 gemeenten.

Zorggeld in algemene reserves

Zo zet 1 op de 5 gemeenten met een overschot dat geld niet volledig apart voor toekomstige zorg. Sommige gemeenten stoppen het zorggeld in hun algemene reserves, waardoor het ook anders kan worden uitgegeven. De gemeente Appingedam wil bijvoorbeeld haar damwanden opknappen met het overschot. Een andere reden om het geld in de algemene reserves onder te brengen, is omdat gemeenten later willen bepalen waar zij het aan uitgeven. Verder hebben gemeenten in sommige gevallen geen aparte geldpotjes aangelegd.

Stadsprojecten gefinancierd met zorggeld 

De meeste gemeenten met een overschot besteden het geld wel aan zorg. Maar wat is ‘zorg’ nu precies? De gemeente Helmond wil bijvoorbeeld met het zorggeld verschillende stadsprojecten financieren; Gemert-Bakel gebruikt het om haar gemeentehuis te verbouwen. Hun plannen leidden tot veel commotie op de sociale media. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Van Rijn  van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vinden dat zorggeld ook echt aan zorg moet worden besteed. Van Rijn zegt echter wel dat gemeenten het begrip ‘zorg’ zelf invulling mogen geven…

Eigen bijdrage

Nog een opvallende conclusie uit het onderzoek van de NOS en Binnenlands Bestuur is dat 75% van de  gemeenten met een overschot de zorgkosten voor haar inwoners niet verlaagt. Slechts 10% zegt met het overschot de eigen bijdrage te verlagen. Minder dan 5% verlaagt daarnaast de tarieven voor onder meer huishoudelijke hulp of jeugdzorg. Inwoners van de gemeenten met een overschot merken dus in de meeste gevallen niet direct iets van het overgebleven geld.

Inzicht Wmo-overschot per gemeente

Staatssecretaris Van Rijn is momenteel ook zelf bezig met een onderzoek naar het zorgoverschot. Zijn onderzoek bekijkt de relatie tussen het Wmo-overschot en de (te) hoge eigen bijdragen die gemeenten aan hun inwoners vragen. Verder onderzoekt Van Rijn hoeveel mensen geen passende zorg hebben gekregen en hoe gemeenten het zorggeld hebben verdeeld. Maar bovenal moet het onderzoek meer inzicht geven in het totale zorggeldoverschot per gemeente. Dat is namelijk nog lang niet altijd duidelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
  • 02.12.2016 - 18:54 uur | Agnes van het Bolscher

    Voor 4 uur individuele begeleiding ontvangen we € 80.- per week.
    Hierover betalen we een eigen bijdrage van € 279,- per 4 weken.
    Maar hierover moeten we ook nog belasting betalen, hier houd de gemeente geen rekening mee, ook volgend jaar niet. Schiet mij maar lek gemeente Hof van Twente.

  • 02.12.2016 - 09:36 uur | Joze Ses

    Wij vinden de eigen bijdragen erg hoog, en zeker voor jonge gezinnen.die moeten nog voor de kinderen zorgen en hun betalingsverplichtingen voldoen. De woning aangepast maken, zelf betalen of afbetalen, een bus waarmee de zieke partner vervoerd kan worden, de ziekenhuis bezoeken en of opname,s die kosten een gezin heel veel geld. Wij hebben altijd belasting betaald over ons geld waarvoor wij gewerkt hebben en nu het niet meer gaat zoek het zelf maar uit. De gezonde partner moet werken voor de zieke partner. Er kan niet meer gespaard worden voor een nieuwe bus, goed bed en als er iets stuk gaat. Want de hypotheek moet ook betaald worden. Nederland is heel erg achteruit gegaan en oneerlijk. Als je gespaard en gewerkt hebt en het geld in huis hebt zitten dan moet je aanpassingen zelf betalen. Er wordt niet gekeken naar welke ziektekosten een gezin nog meer heeft. En iemand die niet veel heeft wordt even goed geholpen. Dat mag ook, maar vind het niet eerlijk dat iemand zorg passend is geweest dat die alles zelf moet betalen. Daar zijn heel veel mensen boos over en er wordt niet geluisterd en niets mee gedaan.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk