Zorgrobot ZORA winnaar zorginnovatie start-up award
Zorginnovatie is noodzakelijk om houdbaarheid van goede zorg in de toekomst mogelijk te maken. Aldus Michel van Schaik, directeur Gezondheidszorg van Rabobank Internationaal, in zijn openingswoord tijdens de uitreiking van de zorginnovatie start-up award. De Rabobank kijkt dan ook steeds meer naar initiatieven op dit gebied om deze financieel te ondersteunen. Dit standpunt werd volledig onderschreven door Aad Koster, directeur van ActiZ, de branchevereniging van zorgondernemers. Hij reikte de prijs aan de winnaar uit, ZORA de zorgrobot.
Het is de eerste “humanoïde” robot ter wereld, die wordt ingezet rechtstreeks bij mensen. Bijvoorbeeld bij bewoners van zorgcentra voor bejaarden, in scholen met autistische kinderen, in ziekenhuizen op de afdelingen pediatrie, neurologie en in de kinderrevalidatie. ZORA heeft inmiddels 55 zusjes. ZORA beschikt over diverse sensoren, kan spreken en beschikt over een camera om beelden door te sturen. De robot is slechts 57 centimeter, maar ontzorgt door vermaak en interactie met de omgeving. De prijs werd uitgereikt op de vakbeurs Zorg & ICT die tot en met vrijdag 20 maart in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden.
ZORA was één van de 10 genomineerden uit de 21 inzendingen voor de zorginnovatie start-up award. Bij de beoordeling keek de jury vooral naar de mate waarin het product op te schalen is, de impact op de zorg en de mate van innovatie.
Volgens het jury rapport leidt inzet van ZORA tot het ontlasten van de zorgverlener en tot betere en snellere persoonlijke zorg of hulp. Zij is gevalideerd in de zorgmarkt, sympathiek en spreekt tot de verbeelding. Het gaat om afleiding en vermaak in een omgeving waarbij mensen in een sleur of routine zitten. De potentie is duidelijk om meer te leren van human-robot interactie en om de intelligentie van de robot te verbeteren naar meer autonoom gebruik. ZORA laat ouderen op een hele aaibare en ontspannen manier bewegen.
Niet praten, maar doen
Het betaalbaar houden van de zorg, de zorg beter en leuker maken, daar blijft het in de politiek om draaien. Juist dit soort creatieve en inventieve ideeën op het gebied van zorginnovatie maken dat mogelijk. Het is noodzakelijk dat er niet meer gepraat wordt, maar geaccepteerd en geïmplementeerd. En initiatief als de zorginnovatie start-up award levert daar een essentiële bijdrage aan, door bekendheid te geven aan zorginnovaties. Met als kers op de slagroom de uitreiking van de Zorg Innovatie Start-up Award.
Onder de inzendingen bevond zich ook een zeer eenvoudig product, Easysteppers, houten blokken die de hoogte van traptreden verlaagt. Voor mensen die slecht ter been zijn, moeten revalideren of bijvoorbeeld reuma hebben biedt dit een uitkomst. In plaats van een traplift te gebruiken kan met behulp van deze eenvoudige oplossing “gewoon” trap worden gelopen. Een betaalbare en creatieve oplossing om lichamelijke beweging te stimuleren.
De uitvinders van de W+ Wondmonitor toonden grootse plannen. Internationale uitrol in grote aantallen binnen enkele jaren. Met de app is het mogelijk een opname van een wond te maken en het genezingsproces vast te leggen. Beelden worden op afstand door medici beoordeeld, waardoor de patiënt niet meer naar een huisarts of ziekenhuis hoeft te gaan. Volgens de jury verhoogt dit de efficiëntie en kwaliteit van de zorg en bespaart het kosten.
Dat ook voor een kleinere markt mooie uitvindingen mogelijk zijn toonde Klikik. Een toepassing die de toegang tot internet voor verstandelijk beperkte mensen toch mogelijk maakt. Geen grote markt, maar wel bijzonder, omdat het de wereld van de geestelijke gehandicapte vergroot.
Onder de genomineerden bevonden zich ook innovaties die gericht waren op het verbeteren van uitvoering van zorg, zoals een hulpmiddel voor fysiotherapeuten om eenvoudiger de beweging van patiënten vast te leggen. En een methode om verpleegkundigen door middel van speltechniek het gebruik van infuussystemen te leren met het doel fouten van menselijk handelen te verminderen. Een onderwerp waar tijdens het jaarlijkse Games for Health Europe congres altijd veel aandacht voor is. Dit jaar vindt Games for Health Europe plaats op 2 en 3 november in Utrecht.
Alle innovaties van de genomineerden zijn nog te bezoeken op 19 en 20 maart tijdens Zorg & ICT in de Jaarbeurs in Utrecht.