Zorgverleners schrappen in regels en administratie

Als je in de zorg werkt, besteed je soms wel zo’n 40 tot 50 procent van de werktijd aan administratie. Dat kan zo niet langer, vinden ministers, zorgverleners en patiënten. In maart is het daarom tijd voor de zogenaamde schrap- en verbeterweken. Wat gaat er dan gebeuren?
Zorgverleners ervaren druk
Steeds meer zorgverleners in Nederland verzetten zich tegen alle regels en administratie, oftewel bureaucratie. Die neemt een groot deel van hun werktijd in beslag en geeft druk. Onderzoek van organisatie VvAa toont bijvoorbeeld dat artsen, wijkverpleegkundigen en andere zorgprofessionals veel tijd kwijt zijn aan administratieve taken. Bovendien vinden ze die taken vaak onzinnig en is er zo minder tijd en aandacht over voor de patiënt.
Samen aan de schoonmaak
Daarom is er (Ont)regel de Zorg, een idee van VvAa en de huisartsenactiegroep Het Roer Moet Om. (Ont)regel de Zorg zorgt onder meer voor schrap- en verbeterbijeenkomsten. Verpleegkundigen, huisartsen, apothekers en andere zorgprofessionals houden dan samen een grote schoonmaak op het gebied van regels en administratie in de zorg. Wat kan er anders en/of weg? Zij krijgen daarbij hulp van verzekeraars, beroepsverenigingen en toezichthouders. Ook is er steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Eerste goede voornemens
De eerste bijeenkomst van (Ont)regel de Zorg was in november 2017. Minister Bruins van Medische Zorg nodigde zorgverleners toen uit om hem uiterlijk 1 maart te vertellen welke lasten zij ervaren en hoe dat anders kan. Ook zijn er in november alvast een aantal goede voornemens gemaakt:
- Richtlijnen, normen en graadmeters voor kwaliteit binnen de zorg zijn nu vaak moeilijk en onpraktisch. Het voornemen: maak ze toegankelijker en gemakkelijker toepasbaar. Dat geldt in het bijzonder voor de situatie rondom ziekenhuizen en artsen.
- Artsen moeten nu één keer per jaar verantwoording afleggen, bijvoorbeeld aan andere hulpverleners en patiënten. Het voornemen: zij doen dat ieder jaar meerdere keren. Dat scheelt (wacht)tijd.
- Voor levenslange hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld bij een chronische ziekte of een handicap, is nu vaak opnieuw een akkoord nodig. Het voornemen: er komt maar één akkoord.
Tijd voor het échte werk
Vanaf maart 2018 krijgt de eerste schrapbijeenkomst van (Ont)regel de Zorg een vervolg. Dan komen de zorgprofessionals, verzekeraars, beroepsverengingen, toezichthouders en het ministerie in Utrecht bij elkaar voor het échte werk. In meerdere sessies kijken zij waar en hoe er in alle administratie en regels kan worden gesneden. Het doel: een duidelijk en direct verschil maken voor zorgverleners, maar zeker ook voor patiënten!
Heb jij zelf wel eens te maken met de vele administratieve regels in de zorg?