Zorgverzekeraar wijst vergoeding hulpmiddel af: wat doe je daaraan?

Een hulpmiddel vergoed krijgen door een zorgverzekeraar is niet altijd eenvoudig. ‘Waar heb je recht op?’ is voor een verzekeraar immers vaak belangrijker dan ‘Wat heb je nodig?’. SupportBeurs.nl vertelt je wat je kunt doen wanneer je zorgaanvraag wordt afgewezen.
Strikt geformuleerde criteria
Stel je voor: de ouders van de achtjarige Anna en de zesjarige Annemijn willen hun dochters, ondanks hun beperking, zo gewoon mogelijk laten opgroeien. Daar zijn wel aangepaste hulpmiddelen voor nodig, zoals een speciaal bed en een aangepaste kinderstoel. Helaas wil de verzekeringsmaatschappij van Anna en Annemijn die stoel niet zomaar vergoeden. Die zou namelijk niet voldoen aan de strikt geformuleerde criteria die de Zorgverzekeringswet van Zorginstituut Nederland hanteert voor aangepaste stoelen. Wat nu?
De verzekeraar wordt dokter
Uiteindelijk krijgt Anna, na herhaaldelijk protest van haar ouders, de kinderstoel dan toch toegekend. Haar zorgverzekeraar zou een fout hebben gemaakt en daarom krijgt ze hem uit coulance. Want verzekeraars hebben immers wat speling voor coulance. Ook Annemijn krijgt haar hulpmiddel, maar hoogstwaarschijnlijk vooral omdat haar vader een online actie is gestart. Tot zijn grote verbazing ontvangt zijn dochter namelijk een brief van haar zorgverzekeraar, waarin staat dat haar situatie over enkele weken wordt beoordeeld door een arts van haar verzekeraar zelf. Daarom zet Annemijns vader een bericht op Facebook, waarin hij stelt dat de verzekeraar absoluut geen dokter mag worden. Dat bericht werd 2700 keer gedeeld. Prompt keurt de zorgverzekeraar de aanvraag opeens wél goed.
‘Handelen uit patiëntenbelang’
Illya Soffer, directrice van Ieder(in), is niet blij met verhalen zoals die van Anna en Annemijn. Stoffer: ‘Die regels zijn gemaakt zonder een idee van de uitwerking voor de mensen die het aangaat.’ Het gaat volgens haar nu teveel over regels en onvoldoende over mensen. Toch zeggen zorgverzekeraars zelf dat zij het niet slecht bedoelen. Zo beweert OHRA dat de verzekeringsarts alleen maar uit patiëntenbelang komt kijken of de zorgvraag niet tóch binnen de regels van de Zorgverzekeringswet valt. Ook vinden OHRA en CZ de criteria die gelden voor aangepaste kinderstoelen te streng. Daarom vragen zij Zorginstituut Nederland om die regels te versoepelen.
Gratis advies en hulp
Je kunt ook zelf iets doen wanneer je een aangepast hulpmiddel nodig hebt en je vreest dat het niet vergoed gaat worden. Allereerst kun je als je een zware zorgvraag hebt gratis advies krijgen bij MEE en Adviespunt. Ook kan een ergotherapeut je helpen. Die kan je adviseren welk hulpmiddel het meest geschikt is in jouw situatie en je vervolgens begeleiden in het aanvraagproces. Wordt je zorgvraag toch afgewezen? Dan kun je een klacht indienen bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ). Er bestaan dus weldegelijk stappen die je kunt ondernemen!
Bron: Kassa
Is jouw zorgaanvraag wel eens afgewezen door je verzekeraar? Laat het weten in een reactie.