Nieuws

Zwitserland: eindeloze hindernisvrije (wandel)routes

30 mei 2019, Supportbeurs

Heb je zin om er tussenuit te gaan? SupportBeurs.nl tipt je Zwitserland! Een land waar je als je rolstoel gebonden of slecht ter been bent wellicht niet zo snel aan denkt, maar dat je zeker niet mag overslaan, en wel om de volgende 5 redenen…

1. Veel reismogelijkheden
Reizen van en naar Zwitserland is eenvoudig. Wanneer je met de auto reist, vergeet dan vooral de blauwe gehandicaptenparkeerkaart niet; ook in Zwitserland mag je met die kaart immers op alle voorbehouden plaatsen parkeren. Kom je liever met de trein? Op meer dan 160 Zwitserse stations kun je gebruik maken van in- en uitstaphulp plus begeleiding van het SBB Call Center Handicap. Dat bedrijf zorgt door heel Zwitserland voor toegankelijk openbaar vervoer.

2. Toegankelijke bezienswaardigheden
Zwitserse plaatsen zijn over het algemeen zeer toegankelijk. Ken je Toggenburg bijvoorbeeld al? Dat gebied herbergt de populaire vakantiedorpen Alt St. Johann, Unterwasser en Wildhaus en is een bekende zomer- en wintersportbestemming. Onlangs is de toegankelijkheid van de horeca, activiteiten en logies in Toggenburg onderzocht; de resultaten waren zeer positief! Ook in en rond Bern vind je genoeg voorzieningen, maar eigenlijk kun je door het hele land goed terecht.

3. Overnachten zonder hindernissen
Of je nu een luxe spa of een gezellige camping kiest: voor elk budget biedt Zwitserland diverse mogelijkheden die allemaal rekening houden met gasten met een functiebeperking. Zo beschikken veel hotels, appartementen en kampeerplaatsen over faciliteiten voor rolstoelgebruikers. Ook de Zwitserse jeugdherbergen staan bekend om hun toegankelijkheid en bieden jaarlijks onderdak aan meer dan 12.000 vakantiegangers met een handicap. Het ontbreekt de Zwitsers dus niet aan ervaring.

4. Prachtig én gemakkelijk ‘rollend’ wandelen 
Zwitserland zet zichzelf met v definitief op de kaart als hét toegankelijke vakantieland van Europa. Het routenetwerk SwitzerlandMobility bestond onder meer al uit Zwitserse wandel- en fietsroutes en kanotochten, maar heeft nu ook 57 hindernisvrije routes ontwikkeld voor mensen die beperkt zijn in hun mobiliteit. Je kunt nu dus genieten van maar liefst 460 kilometer schitterend landschapsschoon. Ontdek meren, rivieren en bergkantons, afgewisseld met talrijke fotogenieke plaatsjes. Je herkent de paden aan een speciaal rolstoelsymbool.  

5. Probleemloos op excursie
Ook aan de toegankelijkheid van de excursies is in Zwitserland gedacht. Diverse uitjes zijn voor iedereen mogelijk; ook wanneer je slecht ter been bent of in een rolstoel zit. Veel kabelbanen, tandradbanen en boten zijn daarnaast zeer geschikt voor rolstoelen, net als veel (toeristische) treinen. Je hoeft dus niets te missen!

Tip: bekijk eens de webpagina ‘Reizen met een handicap’ op MySwitzerland.com. Via deze pagina vind je informatie over reizen per trein en auto, hotelverblijven, excursies en andere handige adressen.

Ben jij al eens in Zwitserland geweest? En… wat zijn jouw ervaringen? Laat het weten in een reactie!

Ook interessant