3 handige kooktips voor als je een beperking hebt

Kun je door je handicap niet makkelijk koken? Voel je je daardoor wel eens onzeker en gefrustreerd over je kookkunsten? Denk dan nog maar eens goed na, want (bijna) iedereen kan koken, ook jij. Met onderstaande 3 tips wordt jouw keuken misschien wel de fijnste plek van het huis.
1. Let op je keukeninrichting
Allereerst is het belangrijk om bij de inrichting van de keuken rekening te houden met je beperking. Kies bijvoorbeeld voor TL-verlichting, een kraan met één hendel, een verhoogd of verlaagd aanrecht en volledig uitschuifbare lades en (koel)kast. Je kunt ook kiezen voor carrousel-opbergsystemen of –kasten, omdat deze draaien kun je zo makkelijker bij al je spullen. Bent u rolstoel gebonden, zorg dan voor een draairadius van minimaal 1,5 meter en lage keukenkastjes. Ook een tegelvloer of linoleum biedt voor dan uitkomst, aangezien je over deze vloeren gemakkelijker kunt rijden. Zo kun je weer optimaal gebruik maken van je hele keuken.
2. Ga voor de driehoekstrategie
Wel eens gehoord van de ‘driehoekstrategie’ in de keuken? Door middel van deze strategie creëer je een zo efficiënt mogelijke manier van koken. Je legt dan vóór het koken al alle ingrediënten en keukengereedschappen klaar op het aanrecht of een tafel. Het aanrecht of de tafel vormen nu de eerste punt van je driehoek. Hier doe je al het voorbereidend werk, zoals het snijden van de ingrediënten. Vervolgens ga je verder naar de gootsteen, de tweede punt van je driehoek. Hier was je alle ingrediënten die je hebt klaargemaakt. Uiteindelijk beland je bij de derde en laatste punt van de driehoek: de kookplaat of het fornuis. Zo houd je het hele kookproces lekker overzichtelijk. De meeste chef-koks schijnen deze strategie ook toe te passen!
3. Gebruik slimme trucjes
Er zijn nog allerlei kleine trucjes en hulpmiddelen die het koken makkelijker maken. Zo gebruiken veel visueel gehandicapten en slechtzienden vergrotingsapparaten, contrasterende kleuren en gekleurde plakkers in de keuken. Verder is een keukentrolley of een roltafel een handig hulpmiddel om zwaardere keukenspullen als potten en borden te verplaatsen. Tenslotte is er ontzettend veel aangepast keukengereedschap voor visueel en lichamelijk gehandicapten verkrijgbaar, zoals speciale ergonomische snijplanken en keukenemmers met een ingebouwde wringer. De mogelijkheden lijken eindeloos… En gelukkig komen de meeste hulpmiddelen in aanmerking voor een vergoeding van de zorgverzekering!
Kook jij graag in jouw keuken? Vertel het in een reactie en deel jouw tips!