6 tips voor rolstoelgebruikers

Rijden met een rolstoel kan een uitdaging zijn. Hoe rijd je bijvoorbeeld veilig? En als je in een handbewogen rolstoel rijdt, hoe voorkom je dan blaren? Hoe onderhoud je een rolstoel eigenlijk goed? De tips in dit artikel helpen je.
1. Volg een vaardigheidstraining
Zo’n 150.000 Nederlanders verplaatsen zich volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)permanent in een rolstoel. Onderzoek toont aan dat veel gebruikers zich wel eens onzeker voelen en hindernissen ervaren. Geldt dat ook voor jou? Volg dan een rolstoelvaardigheidstraining, bijvoorbeeld bij het Revalidatiefonds. Met zo’n training ontwikkel je jouw rolstoelvaardigheden, zodat je je gemakkelijker verplaatst én meer vertrouwen krijgt. Dan zijn die stoepen, (rol)trappen en andere obstakels opeens niet langer een probleem!
2. Rijd veilig
Neem je deel aan het verkeer met je rolstoel? Zorg dan dat je zowel overdag als ’s avonds zichtbaar bent. Maak bijvoorbeeld iets reflecterend vast aan je stoel. Maar ook al kunnen andere mensen je nog zo goed zien, het is vooral belangrijk om zelf op te letten. Rijd daarom op een snelheid die past bij je omgeving en kijk extra uit op gevaarlijke plekken en bij rijden langs open water. Het verkeer is verraderlijk, zorg er voor dat je beide handen gebruikt/vrij hebt om snel te reageren.
3. Voorkom blaren
Gebruik je een handbewogen rolstoel, dan herken je vast wel de pijnlijke handen die je krijgt na een klein stukje rijden. Om dat tegen te gaan, tipt Scouters.nl allereerst rolstoelhandschoenen. De prijs maakt daarbij niet uit, zolang ze goed zitten. Maar wat als je die handschoenen niet fijn vindt? Dan kun je kiezen voor elektrische wielen of simpelweg heel veel oefenen en zo eelt kweken. Kijk bijvoorbeeld naar rolstoelsporters, die na jaren oefenen nu zonder moeite handbewogen rijden.
4. Wissel af met trippelen
Nog een tip voor gebruikers van een handbewogen rolstoel: wissel je handen af met de voeten. Dat heet ook wel ‘trippelen’. Zo ontlast je je armen. Voor trippelen moet je wel goed met je voeten bij de grond komen en geen schoenen dragen met een gladde zool. Bevalt het trippelen, dan is het handig om de voetsteunen van je stoel te doen. Zo creëer je meer ruimte voor je voeten en voorkom je dat je de enkels stoot. Er bestaan trouwens ook speciale trippelrolstoelen.
5. Onderhoud je rolstoel
Je kunt nog zo goed zijn in rijden met je rolstoel, gedegen onderhoud is ook belangrijk. Maak hem regelmatig schoon en pomp de banden tijdig op. Let verder op klemmende voetsteunen, een scheve wielas, stroeve wielen, enzovoorts. Tip: plan een vast moment in waarop je de rolstoel controleert, bijvoorbeeld iedere laatste zaterdag van de maand. Vraag daarbij gerust iemand om hulp. Rijd in elk geval niet door met een slecht onderhouden rolstoel. Dat vraagt vrijwel zeker om ongelukken.
6. Maak rolstoel rijden niet te moeilijk
Als laatste tip: waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Dat geldt ook voor rijden in een rolstoel. Beperk daarom, zo veel als het gaat, de afstand die je rijdt en het aantal bochten en stopmomenten tijdens de rit. Kijk verder naar wat er mogelijk is op het gebied van hulpmiddelen. Is er bijvoorbeeld een automatische deur of een ‘schopknop’ op je route? Of gebruik bijvoorbeeld een drempelhulp om een drempel of stoepje over te komen, enzovoorts.
Heb jij nog andere tips voor rolstoelgebruikers?
Bronnen: Scouters.nl, Revalidatiefonds.nl, Samenbeterthuis.nl, Bouwenaanleefbaarheid.nl, FCB.