Tips & tricks

9 Tips voor delen van zorg voor mantelzorgers

26 maart 2019, Supportbeurs

Je kunt alleen goed voor een ander zorgen, als je ook goed voor jezelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor jezelf in ruimen is belangrijk. Dat kan een een uurtje sporten zijn, een avondje voor jezelf maar ook bijvoorbeeld dagbesteding of logeeropvang voor degene voor wie je zorgt. De 9 beste tips op een rij.

Delen van de zorg begint met het bespreekbaar maken.

Tip 1. Vraag mensen in jouw omgeving om je te helpen. Begin klein en dichtbij. Vraag iemand die je goed kent voor bijvoorbeeld het doen van een boodschap. Hij/zij zal het fijn vinden om je te kunnen helpen!

Tip 2. Je kunt bij de gemeente of lokale organisatie voor mantelzorgondersteuning terecht voor hulp en ondersteuning. Ze kunnen je ook helpen met praktische vragen, bijvoorbeeld over vergoedingen, belastingen en het regelen van de zorg.

Tip 3. Zorg je met verschillende mensen voor jouw naaste? Dan kan een digitaal zorgdagboek of app het afstemmen gemakkelijk maken. Hier vind je handige apps en websites die je kunnen helpen.

Tip 4. Vraag aan je verzekeraar wat zij aan mantelzorgondersteuning bieden
Ben je benieuwd naar de beste verzekeraar voor mantelzorgers? Houd dan in november/december de website van Mezzo in de gaten. Zij zetten elk jaar de verschillende polissen en vergoedingen voor mantelzorg op een rij.

Tip 5. Draag je als mantelzorger de zorg tijdelijk over aan een ander? Dan spelen er mogelijk vragen door je hoofd als ‘zal het wel goed gaan?’ of ‘wat moet ik allemaal regelen?’ Hier vind je tips voor het tijdelijk overdragen van mantelzorg.

Even ontspannen

Als je voor iemand zorgt kan het fijn zijn om er samen even helemaal uit te zijn. Even uit de sleur van alle dag, en samen ontspannen en genieten. Bijvoorbeeld tijdens een weekendje, weekje of dagje weg.

Tip 6. Begin op tijd met het zoeken naar een geschikte locatie, want het regelen kan tijdrovend zijn. Mezzo heeft het aanbod alvast op een rij gezet op hun platform Tijd voor jezelf.

Tip 7. Informeer bij de recreatie-aanbieder welke mogelijkheden zij bieden en of een vergoeding mogelijk is.

Direct hulp nodig?

Nu meteen hulp nodig? Omdat je er even helemaal doorheen zit? Of omdat je bijvoorbeeld ziek bent en de zorg per direct moet overdragen?

Tip 8. Neem contact op met je huisarts en/of organisatie voor mantelzorgondersteuning bij jou in de buurt.

Tip 9. Bel met de Mantelzorglijn 0900-20 20 496 of stuur een mail naar mantelzorglijn@mezzo.nl.

Bron: Mezzo

Ook interessant