Tips & tricks

Praktisch gebruik van een rollator

27 oktober 2014, Supportbeurs

Bij de aanschaf van een rollator is het verstandig om niet over één nacht ijs te gaan. De verkeerde rollator kiezen, kan namelijk nare gevolgen hebben. Een te lichte rollator of een rollator met de foute banden heeft al menige valpartij opgeleverd.

De handvatten van een rollator

Maar de juiste rollator kiezen alleen is niet voldoende; net als bij een fiets of een auto, moeten de verschillende onderdelen wel afgesteld worden op degene die hem gaat gebruiken. Zo moeten de handvatten op de goede hoogte afgesteld zijn. Zitten ze te laag, dan ondervindt u niet genoeg steun bij het lopen. Zijn de handvatten te hoog ingesteld dan kunnen rug- en nekklachten ontstaan.
De beste manier om de handvatten in te stellen is door rechtop te gaan staan met de armen langs uw lichaam. De handvatten dienen daar te zitten waar uw polsen zich bevinden.

Eerste looplessen met de rollator

Bent u een beginneling met de rollator, dan kan het zijn dat u moeite heeft met het vinden van de goede houding tijdens het voortbewegen met de rollator. Probeer zo recht mogelijk te lopen, precies in het midden van waar de handvatten zich bevinden. Zodra u klachten krijgt –schouderproblemen of een stijve rug – ga dan samen met een deskundige na waar die klachten vandaan komen. Als u pijnklachten krijgt die aanhouden, gaat u namelijk minder bewegen terwijl dat juist niet de bedoeling van een rollator is!

De rollator in positie brengen

Staat u vanuit uw stoel op, gebruik de rollator dan niet als takel. De kans dat u omvalt, is nogal groot. Zet de rollator liever naast uw stoel en gebruik beide handen om de rollator in positie te brengen en op de rem te zetten. Gebruik de armleuningen van de stoel om op te staan en steun pas daarna op de rollator! De parkeerrem haalt u als laatste eraf en dan pas gaat u lopen. Let erop dat er niets in de weg ligt, vooral als u buiten gaat lopen met de rollator.

Naar buiten met de rollator

Het buitengebruik van de rollator verdient extra aandacht en oefening. Start met een bekend stukje in uw omgeving en wandel rustig. Bent u nog niet aan de rollator gewend? Vermijd dan onverharde paadjes, ongelijke trottoirs en plekken waar veel takken en blaadjes op uw weg liggen. Is het stormachtig of zelfs glad? Loop dan liever niet alleen. Gebruik de hellinkjes in de stoeprand om op en af te gaan, ze zitten er tenslotte niet voor niks!

Een periodieke check-up rollator

Een rollator moet u net zo goed onderhouden als elk ander vervoermiddel. U kunt zelf een aantal punten in de gaten houden, maar een periodieke check-up is geen overbodige luxe. Het is belangrijk om met name de remmen en de banden regelmatig aan een inspectie te onderwerpen. Maar ook het framewerk moet in goede staat zijn. Loop zo nu en dan alle moertjes en schroefjes na en een drupje olie op zijn tijd doet wonderen.

Tip: de meeste ongelukken met een rollator gebeuren op het moment dat de gebruiker het zitje gebruikt om even te rusten en de parkeerrem er niet op staat. Dus: zet de rem erop als u even pauze neemt!

Ook interessant