Tips & tricks

Tips om zelfstandig uit bed te komen

30 juli 2019, Supportbeurs

Zelf uit bed komen is voor mensen met een lichamelijke beperking vaak niet vanzelfsprekend. Om die reden helpen mantelzorgers hen vaak, hoewel dat zwaar of zelfs gevaarlijk zijn kan. SupportBeurs.nl geeft daarom in dit artikel voor beide groepen tips om (samen) gezond en veilig uit bed te komen.

Allereerst is het belangrijk om rechtop in bed te gaan zitten. Dat kan op verschillende manieren:

a) Slaap in een elektrisch bed
Een elektrisch bed biedt veel mogelijkheden voor mensen met een beperking. Zo is zo’n bed verstelbaar in verschillende hoogtes, wat het opstaan makkelijker maakt. Ook kan een elektrisch bed je helpen om rechtop te gaan zitten. Zet daarvoor de rugleuning voorzichtig omhoog. Pas wel op dat je niet ver onderuit zakt! Dat kun je voorkomen door het gedeelte van het bed dat de benen steunt, iets hoger te zetten. Daarna kun je, eventueel samen met je verzorgster, voorzichtig één voor één de benen over de rand van het bed schuiven.
Elektrische bedden zijn tegenwoordig beter betaalbaar, een dergelijk bed tijdelijk lenen/huren kan via de thuiszorg.

b) Pas de zijlig toe
Rechtop op de rand van het bed gaan zitten kan ook via de zijlig. Bij deze methode ga je eerst met opgetrokken benen op je zij in bed liggen en leg je de hand van de onderste arm naast je romp op het matras. Vervolgens zet je je met de onderste arm/elleboog af op de matras. Precies op dat moment schuif je je voeten al van de matras af. Dat is belangrijk, want door het tegengewicht op je romp kun je al draaiende rechtop gaan zitten. Zorg dat er iemand aanwezig is die kan ondersteunen; door deze methode kun je wellicht wat duizelig worden.

c) Trek jezelf omhoog met een touwladdertje
Als je sterk genoeg in je handen bent, kun je een touwladdertje (of een geknoopte handdoek) gebruiken om rechtop in bed te gaan zitten. Dat laddertje zit vast aan het voeteneinde van het bed; eventueel kan het nog vastgemaakt worden met klittenband aan je matras of dekbed, zodat het laddertje niet ‘zoek raakt’ en binnen handbereik is. Je kunt jezelf met het touwladdertje omhoog en rechtop trekken. Tip: bind het wat meer naar links of rechts aan het voeteneinde van je bed. Dan kun je ook schuiner omhoog komen, wat de handeling vergemakkelijkt.

Vervolgens komt het daadwerkelijke opstaan. Zorg in ieder geval dat je stevig op de rand van het bed zit voordat je dat doet. Ook is het handig om alvast schoenen te dragen, want die zorgen voor meer grip op de grond. Mocht je een elektrisch of verstelbaar bed hebben, dan is het fijn als dat iets hoger staat ingesteld. Vervolgens beweeg je eerst naar voren en daarna pas omhoog, om zo uiteindelijk (samen) op te staan.

Mocht het rechtop in bed gaan zitten en/of opstaan toch niet zo goed lukken, dan is een tillift een goed alternatief. Dat is een veilig, maar ook comfortabel middel om uit bed te komen. Door een tillift word je namelijk in één keer vanuit een liggende positie naar een zithouding verplaatst. Het is zelfs mogelijk om direct vanuit bed in een rolstoel plaats te nemen.

Sta jij gemakkelijk met of zonder hulp op uit bed? Of heb je nog aanvullende tips? Laat het weten in een reactie!

(Bron: Branchebelang Thuiszorg Nederland)

Ook interessant