Tips voor onbeperkt op vakantie

Op vakantie: ontspannen, batterijen opladen, kennismaken met andere culturen en gebruiken… Voor wie een chronische ziekte of lichamelijke beperking heeft, is op vakantie gaan niet altijd zo vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er toch heel wat mogelijkheden voor binnenlandse en buitenlandse reisjes.
Goede voorbereiding essentieel
Een goede voorbereiding voordat je vertrekt is, als je een beperking hebt, nóg eens zo belangrijk. Check op voorhand altijd nog eens extra of de accommodatie daadwerkelijk voldoet aan je eisen met betrekking tot toegankelijkheid, hulp en/of hulpmiddelen ter plaatse enz.
Ga je op vakantie naar het buitenland? Dan is het verstandig om het vaccinatieadvies op te vragen, omdat je misschien wel extra vatbaar bent voor infectieziekten. Het is ook handig dat je goed op voorhand weet hoe het zit als je in het buitenland zorg nodig hebt. We bedoelen niet alleen waar je dan terecht kunt maar ook of je zorgverzekering die buitenlandse zorg vergoed. Meestal is dat inderdaad het geval, als je de zorg ook in Nederland vergoed krijgt. Maar check het voor de zekerheid nog even. Misschien vraagt de verzekeraar als extra eis dat de buitenlandse zorginstelling erkend moet zijn.
Misschien vergoed je zorgverzekeraar (een deel van) jouw vakantie? Dat zou best kunnen, maar hangt af van jouw aanvullende verzekering en vaak ook van de aard van de (zorg)vakantie. Lees er de polisvoorwaarden nog eens goed op na! Soms heb je recht op een vergoeding ter hoogte van een percentage van de kosten of een vast bedrag.
Blauwe Gids van de NBAV
Je zal er vast al mee bekend zijn; de Blauwe Gids van de Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties. Hierin vind je een up-to-date overzicht van accommodaties waar je met een beperking onbeperkt van je vakantie kunt genieten. NBAV-leden garanderen kwaliteit, betrouwbaarheid en duidelijkheid.
In de gids staan aangepaste vakanties en accommodaties in alle soorten en maten. Of je nu alleen, samen met een partner, vriend of familie of in groep op vakantie wilt… alles is mogelijk! Ter plekke zijn er de NBAV begeleiders en verzorgers die je de nodige extra zorg en aandacht kunnen geven om een fantastische vakantie te hebben.
MEE Vakantiewijzer
Stichting MEE publiceert jaarlijks een update van de MEE Vakantiewijzer. Dit is een online lijst met aangepaste accommodaties zoals bungalows, campings en (zorg)hotels in binnen- en buitenland.
Ook interessant zijn de MEE Vakantie checklists, waarop je aangeeft aan welke eisen jouw vakantieaccommodatie en/of vervoer van en naar de bestemming moet voldoen. Zo loop je minder het risico dat je toch nog iets belangrijks over het hoofd ziet.
Groepsreizen
Je kunt met gespecialiseerde reisorganisaties op reis gaan. Van dagjes uit in eigen land tot geheel verzorgde groepsreizen naar het buitenland. Het grote voordeel van dergelijke reizen is dat alles van A tot Z voor je is geregeld. Er zijn ook groepsreizen waar een team van professionele hulpverleners en begeleiders meegaat. En als je hulpmiddelen nodig hebt, dan kun je ze meenemen of het begeleidende team regelt dat wat je nodig hebt ter plekke.
Controleer wel op voorhand of de reisorganisatie waarmee jij in zee wilt gaan, goede reisvoorwaarden biedt (bijvoorbeeld een reisgarantie) en/of aangesloten is bij een gespecialiseerde brancheorganisatie (zoals de NBAV).
MundoRado Reizen, onderdeel van Stichting Het Buitenhof, organiseert begeleide groepsreizen voor mensen met een lichamelijke beperking of NAH en hun (valide) partner. Op de website kun je ook geschikte bestemmingen voor individuele reizen (bijvoorbeeld alleen of met je partner of gezin) vinden.
Kamperen met een beperking
Met een handicap kun je prima kamperen; als tenminste een aantal randvoorwaarden ingevuld is. Denk aan aangepaste campers en vakantiehuisjes met hooglaag-bed, douchestoel, tillift, oplaadvoorziening voor de elektrische rolstoel, verharde camperplaats… en rolstoelvriendelijke faciliteiten, zoals wasfaciliteiten met tilvoorziening, een zwembadlift, rolstoeltoegankelijk strand enz.
Weten waar je dergelijke kampeerfaciliteiten vindt? Europees campingspecialist ASCI stelt ieder jaar een lijst samen van campings die geschikt zijn voor kampeerders met een handicap. Zij hanteren hiervoor normen die samen met de Gehandicaptenraad zijn vastgesteld.
Benieuwd naar ervaringen en tips van andere kampeerders? Stichting Handicamp bevordert het uitwisselen van informatie en tips tussen iedereen die belangstelling heeft voor kamperen met een handicap.
Heb je zelf nog leuke tips en suggesties voor onbeperkt vakantieplezier? Deel ze hieronder!