Vijf tips om zelfstandig thuis te blijven wonen met functiebeperking
Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens! En zo is het ook voor mensen met een handicap of ziekte. Hoe creëert u in zo’n situatie thuis toch een leefomgeving die warm en vertrouwd is, maar die ook tegemoet komt aan uw specifieke behoeften? Met deze tips kunt u langer en zelfstandig thuis wonen op een manier die bij u past.
Tip 1: Aanpassingen in de woning
Pas uw huis zodanig aan, dat u er langer zelfstandig kan blijven wonen. Daar zijn overigens niet altijd ingrijpende verbouwingen voor nodig. Soms kunnen kleine hulpmiddelen al een wereld van verschil betekenen.
In de badkamer en toilet kunt u bijvoorbeeld steunen aan de muur bevestigen, zodat u zich kunt vasthouden. Ook een anti-slipmat, douchekruk of badlift zijn handig.
Voor in de keuken zijn er allerlei aangepaste attributen verkrijgbaar. Zoals messen, spatels en kaasschaven met een gehoekt handvat, waardoor het makkelijker is om ze vast te pakken en u minder spierkracht nodig heeft.
Tot slot kunnen eenvoudige aanpassingen u ook in de slaapkamer van dienst zijn. Een bedhek biedt ondersteuning bij het in bed gaan liggen of overeind komen. Een speciale ruggensteun kan op het matras worden geplaatst als het hoofdeinde omhoog moet. En een bedtafeltje zorgt ervoor dat u in bed kunt eten, drinken, lezen en schrijven.
Tip 2: Online hulp
Internet is ons leven revolutionair binnengeslopen: we laten verwoed van ons horen op Facebook, Twitter en Instagram. Maar internet kan ook worden ingezet in de zorg, bijvoorbeeld door een online agenda in te zetten voor mantelzorgers. Daarnaast kan een zorgverlener snel en gemakkelijk hulp op afstand geven door middel van ‘beeldbellen’. U blijft gewoon thuis, terwijl de zorgverlener de situatie helder beoordeelt.
En natuurlijk is het internet ook dé plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten. Leer bijvoorbeeld lotgenoten kennen via sociale media.
Tip 3: De mogelijkheden van domotica
Maar de techniek maakt nog veel meer dingen mogelijk. Met domotica, oftewel huisautomatisering, bedient u al uw apparaten en hulpmiddelen op afstand. Denk hierbij aan het bedienen van de zonwering, verlichting en verwarming, maar ook aan een robotarm voor hulp bij eten en drinken en een alarmsysteem voor als u ten val komt. Handig en praktisch!
Tip 4: Draagbare technologie en eHealth
De techniek gaat overigens nog veel verder. Denk maar aan de ontwikkelingen op gebied van eHealth en draagbare technologie, zoals ‘slimme’ horloges of brillen. Google Glass is bijvoorbeeld een soort computer die u op uw lichaam draagt, als een soort bril, en dingen voor uw ogen projecteert in een transparant scherm. Google Glass is nog volop in ontwikkeling, maar toepassingen lijken voornamelijk van belang voor mensen met een visuele beperking of autisme.
Tip 5: Overige hulp thuis
Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten hulp te bedenken die ervoor zorgen dat u langer thuis kunt blijven wonen. Denk daarbij aan vervoershulp naar het ziekenhuis, maaltijdverzorging van bijvoorbeeld Tafeltje-dek-je, tuinhulp en een telefooncirkel.
Zo kunt u met een gerust hart nog lang van uw ‘thuis’ genieten!