Columns

Projecten

6 maart 2023, Julia
Supportbeurs-Jaarbeurs

Nieuwe voornemens. Ze worden vaak gemaakt aan het begin van een nieuw jaar. Ik doe daar niet aan. Als er dingen zijn die ik graag wil bereiken, maak ik daar projecten van. Dat voelt beter.

De eerste keer fysiosporten in dit nieuwe jaar was een mooi moment om de balans op te maken. Hoe ver is mijn lichaam nu en wat kan ik nog bereiken. Ik had hierover een gesprek met mijn fysiotherapeute. We weten allebei dat staan en lopen nooit meer zal lukken. Ik moest van mezelf een ander doel creëren en zei haar dat ik over vijf jaar nog net zoveel wil kunnen als nu. Ze vond het een mooi doel en voor mij voelt dit als een goed project.

Om over vijf jaar nog hetzelfde te kunnen, moet ik mijn bovenlichaam blijven trainen. Dit is nodig om de transfers van rolstoel naar bed en omgekeerd te kunnen blijven doen. Daarvoor moeten mijn romp en armen sterk genoeg blijven. Het project wat daar voor mij bij hoort, is:  niet zwaarder worden dan dat ik nu ben. Liever zou ik zien dat er een paar kilo afgaat.

Nog geen week na dit gesprek begon mijn rechterelleboog pijn te doen. Ik herkende de pijn van eerder en wist dat ik een peesontsteking had. Ook wel een golferselleboog genoemd. Nog nooit heb ik gegolfd. Ja, vroeger wel eens met wat andere kleine mensen op een zaterdagmiddag een spelletje midgetgolf gedaan. Een mooie ‘swing’ heb ik nooit uitgevoerd. Het was niet alleen mijn rechterelleboog die pijn deed. Ook kreeg ik meer last van mijn schouders en linkerarm. Ik baalde er enorm van en dacht aan mijn project.

Sinds ik continu in m’n rolstoel zit, beweeg ik me voort met mijn armen. Ik pak iets, hou iets vast, trek en duw met mijn armen. Geen wonder dat er nu een pees ‘au’ zegt en mijn armenspieren overbelast zijn.. Mijn fysiotherapeute gaf me het advies om mijn armen zoveel mogelijk te strekken.

Rust nemen kan ik niet. Dan moet ik weken op bed gaan liggen. Mijn conditie zou enorm achteruit gaan. Leven met nog meer pijn neem ik dan maar voor lief. ‘Over vijf jaar nog hetzelfde kunnen als wat ik nu kan.’ Ik hoor het mezelf nog zeggen tegen mijn fysio. Maar wat als dat niet lukt? Ik wil er niet over nadenken. Eerst de komende vijf jaar maar eens doorkomen. Dag voor dag met project 1: blijven trainen en project 2: letten op mijn voeding. En ik heb er nog een leuk project 3 aan toegevoegd: blijven genieten van mijn lieve netwerk vol vrienden en familie en van de komende lente.

Bekijk en lees alle columns door Liesbeth van Assche >

Ook interessant