Columns

Soms maakt geld gelukkig

29 december 2019, Supportbeurs

“Geld maakt niet gelukkig” is een bekende uitspraak, waar de meeste mensen het mee eens zijn. Als je zegt dat je geld wel belangrijk vindt, zijn we vaak bang dat we daarvoor veroordeeld worden als materialistisch of asociaal. Toch had mijn vriendin laatst een heel goed punt: “Geld maakt niet gelukkig, totdat je er te weinig van hebt.” Een uitspraak waarin veel mensen met een handicap zich denk ik in herkennen.

Natuurlijk koop je voor geld geen mooie vriendschappen en zou ik mijn man voor geen miljoen ruilen maar van liefde koop je geen eten of een koelkast. En laat die laatste nou net kapot gegaan zijn vorige week. Als je slim bent heb je voor dit soort onvoorziene dingen een spaarpotje, maar je moet ook kúnnen sparen.
Als gehandicapte krijg ik een Wajong-uitkering. Maar het probleem is: van een Wajong valt niet of nauwelijks te sparen, zeker niet met de stijgende kosten voor zorg en de dalende tegemoetkomingen. Er blijft amper geld over. Om nog niet te spreken over studeren: hoewel ik door mijn handicap veel langer studeer en dus elk jaar collegegeld betaal, wordt mijn studiefinanciering niet met hetzelfde aantal jaren verlengd.

Daarnaast: geschikte huurwoningen voor mensen met een handicap zijn er maar weinig en als je dan óók nog een beetje ruimte wil om een gezin te stichten, kun je jaren op de wachtlijst voor een huurhuis staan, zonder een idee te hebben of er wel een geschikte woning is. Dus; sparen voor een koophuis. En dit huis vervolgens verbouwen. Ook op dat gebied wordt er steeds minder vergoed, door de enorme bezuinigingen moeten gemeenten steeds vaker zeggen: koop die beugels zelf maar bij de bouwmarkt. Daarnaast zijn eigen bijdrages voor hulpmiddelen (rolstoel, aangepaste fiets) ook steeds meer regel dan uitzondering net als de eigen bijdrage voor de zorg.

Opgeteld kost een handicap dus al gauw een hoop geld. En geldgebrek, of alleen al een gevoel van geldgebrek, kan een mens zeer ongelukkig maken. Zonder (spaar)geld is iedere tegenslag, zoals de kapotte koelkast, een financiële ramp. Dan kan het heel fijn zijn om zonder al te veel zorgen een nieuwe koelkast te kunnen kopen. En dan, ja, dan denk ik dat geld best gelukkig zou maken.

Bron: blog door Jiska Stad-Ogier, mede-initiatiefnemer Wij staan op!

Bekijk & lees alle artikelen door Wij staan op!

Ook interessant