Columns

Support Magazine als coronacadeau

7 mei 2020, Supportbeurs
Support Magazine coronacadeau

We hebben net de vlag omhoog gehesen. Het is het bevrijdingsdag. Een dag vol dubbele gevoelens. Een mooie en oprechte speech gisteren van de koning en indrukwekkende verhalen van mensen die gestreden hebben voor onze vrijheid. De verhalen werden verteld door hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Bijzonder. Al 75 jaar leven we in een land waar geen oorlog heerst.

Hoe graag zouden we dit massaal met elkaar buiten vieren? Maar het is stil. Binnen blijven is het dringende verzoek aan de Nederlander om zo de verspreiding van het covid-19 virus te beperken. Misschien kunnen we ons juist nu een beetje beter voorstellen hoe het is om niet vrij te zijn.

Niet te vergelijken met oorlog natuurlijk, maar feit is wel dat iedereen ineens niet meer alles kan doen wat hij wil. Dit geeft sommige mensen met een beperking, zoals Support Magazine lezeres Suus Vergooszen het gevoel juist nu onderdeel uit te maken van de maatschappij. “Als iemand met een chronische ziekte heb ik noodgedwongen al moeten leren omgaan met allerlei beperkingen en onzekerheden,” laat ze me middels een ingezonden brief weten.

Met een collega sprak ik over onvoorstelbare afwegingen die je soms in een tijd als deze moet maken. Ze heeft dertig procent longinhoud en vraagt zich af of ze behandeld zou willen worden als ze corona krijgt. En hoe zal het leven er na corona uitzien als je gezondheid kwetsbaar is?

Ik hoop dat het thuisblijven en de afstand die we zo creëren, samen met de warmte van de zon ons binnen een aantal weken voorlopig bevrijdt van dit akelige virus. Zodat we elkaar daarna weer kunnen opzoeken en knuffelen. Tegelijk hoop ik dat we, nu we meer oog en waardering voor onszelf, elkaar en de natuur hebben gekregen, dit gevoel weten vast te houden en weten te vertalen in een nieuwe manier van omgaan met elkaar en met ‘Moeder Aarde’.

Om de tijd die we thuis doorbrengen een beetje te veraangenamen, willen we als redactie jou graag een cadeau geven, zeg maar een coronacadeau. Via deze link lees je gratis het meinummer met inspirerende verhalen over doorzetters zoals breakdancer Redo, schapenboer Jaap, veteraan Jeroen en verschillende paralympische sporters!

Bekijk & lees alle columns door Monique Wijnen (hoofdredacteur van Support Magazine)

Ook interessant