Nieuws

Moet ik de woningaanpassing zelf betalen?

28 augustus 2016, Supportbeurs

‘Ik wil mijn woning geschikt maken voor onze gehandicapte dochter. Het is nu geen doen meer met de trappen, alle zorg en haar handicap. De gemeente helpt wel met onderzoeken wat de mogelijkheden zijn maar uiteindelijk moet ik alles terugbetalen. Klopt dat wel?’

Een moeder belt met deze terechte vraag naar de Mezzo Mantelzorglijn. Het is hard maar helaas wel de werkelijkheid: als zij twee jaar geleden, vóór 2015, de aanvraag voor de woningaanpassing had ingediend, had de gemeente mee betaald aan de goedkoopst adequate oplossing. In 2015 zijn de regels veranderd en betaalt iedereen in deze gemeente (Utrecht) een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor 99 termijnen. Eén termijn is 4 weken, dus in ruim 7.5 jaar betaal je terug. Eerder was er geen eigen bijdrage als het ging om een woningaanpassing voor een gehandicapt kind.

Verkapte lening

De moeder vertelt verder: ‘Juist omdat we niet wisten wat de toekomst in petto had, hebben we gewacht met het doen van een aanvraag. Je hoopt toch dat een woningaanpassing niet nodig zal zijn. Achteraf gezien hadden we toen direct de aanpassingen moeten aanvragen. Nu worden we helemaal onder de loep genomen, een arts, ergotherapeut en een bouwkundig adviseur worden ingezet om te zien of het terecht is dat we hulp vragen. Dit kan ik me voorstellen als we iets zouden krijgen. Het is fijn dat deze professionals meedenken, maar het is wel een lang traject en uiteindelijk gaat het om een verkapte lening. Wat vindt Mezzo hiervan?’.

Jammer

Het is inderdaad heel erg jammer dat dit eerder wel helemaal vergoed werd en nu afhankelijk van de eigen bijdrage/het inkomen weinig tot niets. Door de veranderingen in de WMO hebben veel gemeenten de regels veranderd. Elke gemeente kan het beleid zelf invullen, dus het komt voor dat de ene gemeente wel en de andere niet (mee)betaalt aan de woningaanpassing. Wanneer moeder een lager inkomen heeft de komende jaren, betaalt ze ook een lagere eigen bijdrage (wel twee kalenderjaren erna pas, de eigen bijdrage wordt berekend op basis van het verzamelinkomen van het jaar voor het vorige kalenderjaar). Uitgangspunt moet zijn wat het gezin nodig heeft zodat de dochter thuis kan blijven wonen.

Tip

Mijn tip: koppel altijd aan WMO terug wat uw mening is en hoe u denkt dat ze het proces kunnen verbeteren. Of bel ons, ik maak hier op de Mezzo Mantelzorglijn ook een notitie van uw vraag en opmerking, bijvoorbeeld bij deze moeder dat de processen langzaam gaan en het financieel zwaar is de eigen bijdrage 99x te betalen. We kunnen, door feedback te geven, de gemeentes een kans geven de processen te verbeteren. U kunt dat als mantelzorger, wij als Mezzo doen dat als belangenvereniging.

Door Michèle, 27 juni 2016

Bekijk & lees ook de overige artikelen door Mezzo op SupportBeurs.nl.

Ook interessant