Nieuws

MS Podcast Peinzen en Praten

28 mei 2020, Supportbeurs

Lisette Oliemeulen en Andrea van Sloterdijck hebben elkaar vorig jaar ontmoet bij een kunstproject in Arnhem. Zij waren gevraagd door Iris Jousma, een studente van de kunstacademie Artez, om mee te denken bij het tot stand komen van haar afstudeer kunstwerk ‘een verbeelding van MS’.

Enkele maanden geleden nam Lisette opnieuw contact op met Andrea. Omdat de gedichten van Andrea haar geraakt hadden en omdat zij zelf op zoek was naar een ander medium voor haar columns, werd onderzocht of het maken van een gezamenlijke podcast mogelijk was.

De verwachting was dat het voor sommige patiënten met MS – of een andere chronische ziekte – een meerwaarde zou hebben om naast te kunnen lezen ook te kunnen luisteren naar een column, een gesprek en een gedicht. Andrea en Lisette besloten te starten met het maken van een podcast.

In elke aflevering wordt een onderwerp uit een wereld van beperkingen benoemd, met ruimte voor kritiek en humor. Onderwerpen zijn onder meer: ziekenhuis bezoeken, aanschaf van hulpmiddelen, veranderingen in je relatie en de wereld om je heen.

Het doel is een podcast-serie te maken voor chronisch zieken  – zoals MS-patiënten – en belangstellenden. De podcast wordt volledig gemaakt door mensen met MS. De gebruikte muziek komt uit de film Highlander en is gecomponeerd door Michael Kamen, ook hij had MS.

De podcast is te vinden op: https://mspeinzenenpraten.podbean.com

Reactie van een MS-verpleegkundige:

Dit weekend heb ik naar jullie podcast geluisterd. Ik vind het erg goed gedaan. Duidelijk en niet te snel gesproken, begrijpelijke taal. Ervaringen afgewisseld met muziek. Wat ik inhoudelijk heel sterk vind is dat jullie beiden laten zien dat jullie denken in mogelijkheden en niet in beperkingen.

Ook interessant