Nieuws

Stranden Den Helder toegankelijk

28 juni 2016, Supportbeurs

De Helderse kust bestaat uit 7 kilometer schone, rustige stranden met daarachter prachtige duinen, waar toegankelijke fietspaden doorheen lopen. Klimmen en dalen, dus wel een uitdaging voor de energie van handbikers of de accu’s van elektrische rollers!
Begin juni werd de eerste toegankelijke strandopgang ‘Duinoord’ geopend. Binnenkort volgen er meer. Het resultaat van vijf jaar manoeuvreren tussen goede wil, bureaucratie en te kleine budgetten.

Het project begon zomer 2011. Ik was toen voorzitter van de Helderse Gehandicaptenraad. Zoon William maakte een film, waarin hij het toegankelijke Noordwijk vergeleek met ontoegankelijk Den Helder. Ik ging in gesprek met de gemeente en de Stichting Strandexploitatie Noordkop (SSN).
Die reageerden positief, maar ondanks aandringen veranderde er weinig. Nadat gemeente de Gehandicaptenraad ophief, werd het nog moeilijker.

Toegankelijkheid levert veel op

In 2014 kwam ik in de Raadscommissie voor GroenLinks en pakte het project weer op. Steeds meer onderzoeken toonden het belang van toegankelijkheid aan. Niet alleen voor levenskwaliteit en participatie van gehandicapten en senioren, maar ook voor omzetstijging en goodwill!
U en ik wisten dat al, maar het is vaak een lange weg om resultaten te krijgen bij overheid en bedrijfsleven. Hopelijk verbeterd dat ook door het VN verdrag.
Eind 2014 dienden wij een motie in voor toegankelijkheid van onze stranden. Burgemeester en wethouders en de gemeenteraad namen die aan.
Februari 2015 ging ik met een aantal rolstoelers op pad om te bepalen welke Helderse stranden het meest geschikt waren, en wat er nodig was.

Het duurde nog anderhalf jaar voordat dingen gerealiseerd waren. Vertragingen werden veroorzaakt door o.a:

  1. De zandsuppletie door Rijkswaterstaat, om de afkalving te compenseren;
  2. Herbouw van twee afgebrande strandpaviljoens;
  3. Geldgebrek!

Gerealiseerd bij strandopgangen ‘Duinoord’ en ‘Julianadorp Paal 6’

  • Invalidenparkeerplaatsen vlakbij de strandopgang. Daarna is het nog ca. 700 meter lopen / rollen over verharde paden door prachtig duingebied. U kunt ook vóóraf een ontheffing vragen bij Hoogheemraadschap Petten, om uw auto bovenaan het strand te parkeren.
  • Paden van betonnen platen en houten vlonders, waarbij u tot òp het strand komt. Tot aan de branding is niet mogelijk.
  • Er worden nu nieuwe strandposten gebouwd. Daarin komt een invalidentoilet!
  • De heerlijke terrassen van de strandpaviljoens zijn toegankelijk.
  • Strandrolstoelen zijn op aanvraag beschikbaar. Voor elektrische strandrolstoelen waar u zelf mee kunt rijden, is (nog) geen geld.

Dank voor gemeente Den Helder en de SSN!

Meer informatie over de Helderse stranden >

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager.

Ook interessant