Winter(se)sporten met lichamelijke beperking

De winter komt er weer aan. Het seizoen van dikke sjaals, warme chocomel en… lekker sporten in de sneeuw of op het ijs. Je denkt misschien van niet, maar ook als je een lichamelijke beperking hebt zijn er tal van mogelijkheden om te wintersporten. Ken je bijvoorbeeld de aangepaste sporten in dit artikel al?
Skiën en langlaufen: met wat hulp de berg af
Op skilatten die hoge besneeuwde berg af… het kan! Er bestaan aangepaste materialen die je daar bij helpen. Zo zijn er speciale (langlauf) monoski’s of zitski’s voor mensen die niet goed kunnen staan. Je zit dan in een kuipje of een soort stoel op latten, waarbij speciale stokken horen. Een andere mogelijkheid is staand skiën met aangepaste stokken. Ga je liever nog sneller? Dan past aangepast alpineskiën bij jou. Ook die vorm van skiën kun je staand of zittend uitvoeren, eventueel met visuele ondersteuning.
Snowboarden: een winterse kick
Razendsnel op je board door de sneeuw zoeven, geeft een echte kick. Of je nu een beperkt (onder)been of bovenlichaam hebt, er zijn allerlei mogelijkheden op het snowboard. Denk daarbij aan protheses en extra ondersteuning. Maar er komen ook steeds meer innovatieve boards. Zo is er een variant ontwikkeld met armsteunen en een zitje, waarbij je een bijna staande houding aanneemt.
Schaatsen: zwieren over ijs
Nederland is een echt schaatsland. Er zijn dan ook veel initiatieven voor mensen met een lichamelijke beperking die willen schaatsen. Meestal zijn de schaatsen dezelfde als bij ‘regulier’ schaatsen, maar gebruik je hulpmiddelen of ligt het tempo van de groep iets lager. Het aanbod door verenigingen en stichtingen voor schaatsers met een lichamelijke, visuele en/of verstandelijke handicap staat ook bekend als ‘G-schaatsen’.
Sledge ice hockey: stoer sporten met een lichamelijke beperking
Ben je op zoek naar een fysieke en stevige uitdaging? Dan is Para ice hockey, oftewel Sledge ice hockey, misschien wel iets voor jou. Het is een snelle en stoere sport die op ijshockey lijkt, maar wordt gespeeld op een ijssleetje (vandaar de naam ‘sledge hockey’) en dus niet op schaatsen. Je beweegt jezelf en de puck door middel van prikstokken. Enige kracht in je armen is dus vereist.
Wandelen: genieten in de sneeuw
Heb je zin in een iets rustigere sport? Maak een sneeuwwandeling! Daarbij hoeft een verminderde mobiliteit je niet te weerhouden. Zo bestaan er doppen met pinnen die je op het uiteinde van wandelstok bevestigt. Op die manier voorkom je uitglijden bij gladheid en sneeuw. Verder bieden off-road rolstoelen en rolstoelonderstellen uitkomst, dankzij het stevige frame en dikke banden. Ook handig: Wheel Blades, een soort kleine ski’s die je onder de voorste wielen van je rolstoel plaatst.
Verschillende organisaties door heel Nederland bieden evenementen, lessen, voorbereidende cursussen, reizen en meer rondom bovenstaande winterse sporten. Het is dus gemakkelijk om er (weer) tegenaan te gaan. Op aangepaste ski’s, boards of schaatsen, net wat jij fijn vindt.
In dit artikel lees je meer over aangepast (winter)sporten.
Bron afbeelding (rolstoel schaatsen): Gertan / Shutterstock.com
Bron afbeelding Sledge hockey: ROBERTO ZILLI / Shutterstock.com