Achter de Pluim voor Toegankelijkheid

Met mijn driewieler fiets ik de stad in. Ik kan ’m gelukkig in het gangpad van de winkel in Utrecht centrum parkeren. Het is weer zo’n regenachtige ochtend…
Ik kom langs als jurylid voor de Pluim voor Toegankelijkheid. Deze wordt in het kader van het 40-jaar jubileumfeest van het Solgu (spreekbuis van iedereen in Utrecht die een handicap of chronische ziekte heeft) uitgereikt. Ik pak mijn rollator, mijn observatieroute door de winkel kan beginnen.
De schuifdeuren wensen me meteen van harte welkom. De ruimte is licht en overzichtelijk. De gangpaden zijn breed. De schappen zijn lager dan waar ik aan gewend ben. De artikelen zijn dus goed bereikbaar. Vriendelijke medewerkers begroeten me. Ik loop door met mijn lichtgewicht rollator. In het midden van de winkel staat een eenvoudige tafel met zes stoelen. De koffie is er gratis en voor iedereen. Je kan ’s ochtends naar binnen lopen en met een kopje koffie jouw krant lezen. Gezellig. Naast de tafel zie ik een piano. Indrukwekkend. Het blijkt dat men er elke zaterdagmiddag naar klassieke of geïmproviseerde muziek kan luisteren. Ik ben met klassieke muziek opgegroeid, nog een pluspunt erbij.
Wat voor gedachten zitten er achter als je jouw winkel toegankelijk gaat inrichten? Over toegankelijkheid gesproken, er is ook een toilet die voor iedereen geschikt is en waar iedereen gebruik van kan maken. Je hoeft geen klant te zijn. Ook vernieuwend. De eigenaar Pieter Tent komt eraan, zijn redenering is eenvoudig en sterk: ‘Ik ben een ondernemer. Ik heb een jaar geleden deze winkel overgenomen en ik dacht, dit gaat niet goed. Ik wil dat in mijn winkel iedereen haar/zijn dagelijkse boodschappen kan doen. En ik wil ook dat mijn personeel ervan kan genieten.’ Geen doelgroepen of extra aandacht voor mensen met een beperking. Gewoon bereikbaar voor iedereen. Een echte ondernemer.
Het moment om de Pluim voor Toegankelijkheid uit te reiken is aangebroken. Het is 15 november, precies één jaar na de opening van zijn winkel. Er wacht dus nog een feest op hem. De Utrechtse wethouder Kees Diepeveen biedt de prijs met de bevindingen van de jury aan. Het laat de ondernemer niet onberoerd. De boodschap van de eigenaar van de Natuurwinkel op de Nachtegaalstraat in Utrecht is: ‘Laten we maar hopen dat de andere ondernemers ook geïnspireerd raken.’
Bereikbaarheid is dus geen droom. Ik denk aan het motto van Solgu: ‘Utrecht gewoon voor iedereen.’
Bekijk & lees alle columns door Andrea Schouw-Naphegyi >
Personen op onderstaande foto van links naar rechts:
Birgit Haberland (jurylid), Andrea Naphegyi (jurylid), Pieter Tent (eigenaar Natuurwinkel), Kees Diepeveen (wethouder), Dick Houtzager (voorzitter jury).