Columns

De voordelen van rollen

9 mei 2012, Supportbeurs

De Supportbeurs te Utrecht was weer een gigantische verzameling van high tech rolstoelen, scootmobielen, hulpmiddelen en lifestyle trends voor gehandicapten. Rollers halen lopers steeds meer in. Letterlijk en figuurlijk. Op een nuchtere manier. ‘Lopers’ gebruiken soms een heleboel bla-bla voor hun rennen. ‘Je hoofd leegmaken’ is de populairste.
Worden ze dan geen leeghoofd? Ook zeggen ze dat ze willen ‘afpellen en ontgrenzen.’
Rolstoelers pellen liever een mandarijntje, en ontgrenzen doen ze wel op vakantie. Wat een geneuzel, je zou bijna willen dat je rolstoeler was.
Daar zitten namelijk ook voordelen aan:

– Nooit om een stoel zoeken, want die heb je altijd bij je.

– Rolstoelers zijn respectvol: Ze kijken tegen iedereen op.

– Wij hoeven niet mee te doen aan een staande ovatie, en ook bij het Wilhelmus zien de mensen ons wel zitten.

– Nooit uren in de rij bij een pretpark. Voor rolstoelers is er een aparte route en extra hulp. Zo voorkomen wij vertraging voor de lopers.

– Als je een liefhebber bent van mooie achterwerken, zit je in een rolstoel op precies de goede hoogte. Vooral in een menigte is het kicken.

– Nooit sjouwen met een (rug)tas en moeilijk iets kunnen pakken. Bij rolstoelers hangt de tas comfortabel aan de rugleuning.

– Krijg je als loper te weinig aandacht? Een roller krijgt die vanzelf. Niet altijd positief, maar da’s een ander verhaal.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Zelfs in ons mooie Nederlands wijzen veel uitdrukkingen op de voordelen van “rollen.” Iets speelt een grote ROL. Dingen lopen op ROLLETJES. Je ZITop rozen. Hoewel… het ZIT ook weleens tegen. Nou ja, je kan niet alles hebben.

PS: voordat u nu verontwaardigd gaat reageren ‘dat rolstoelers tegen een heleboel beperkingen aanlopen’ (ehhh… lopen?), dit stukje was niet serieus bedoeld!

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager

Ook interessant