Columns

Een hond biedt onvoorwaardelijke liefde

17 juni 2018, Supportbeurs

Bloempje, een bruine labrador van ruim anderhalf jaar, liep rond op de gang bij MBO Utrecht, locatie ICT Academie en Techniek vanaf het moment dat zij drie maanden oud was. Haar baas, René van ‘t Veld, is studieadviseur en zit al sinds 24 jaar in het vak. In de periode voordat Bloempje bij René kwam heeft hij vijf dagen gewerkt om de periode erna de middagen vrij te zijn toen zij in huis kwam, zodat hij meer tijd had voor haar opvoeding.

De slimme labrador liep rond en de sfeer in de school was op slag veranderd. Leuk, gaaf, fantastisch – riepen de studenten. Het paste bij de informele omgeving: zij lopen rond op sokken of blote voeten, rond hun computers waarop zij games programmeren is het een prettige chaos. Dit is hoe je van leren kan genieten.

Studenten in ICT zijn goed in hun vak. Ongeveer een derde van hen heeft daarnaast ondersteuning nodig om hun dag in te richten en hun leven goed te organiseren. Zij leven met autisme.

Het was nog tijdens de testperiode toen de inspectie bij MBO Utrecht langskwam. De onderwijsdirecteur wilde Bloempje bij de gesprekken hebben. Zij luisterde keurig, een aangename gesprekspartner. De inspectie onderzocht wat de studenten van de aanwezigheid van Bloempje vonden. Hun conclusie was: ‘Bloempje verhoogt de sfeer binnen de opleiding en zij vergemakkelijkt het contact met studenten met een vorm van autisme.’ Als dit in een inspectierapport staat, dan lijkt mij de test geslaagd. Op de school vonden zij het ook.

Ik heb met Bloempje een rondje gemaakt bij de klaslokalen. Zij was aan het lopen, ik met mijn driewieler aan het rollen. Ik paste net door alle deuren. Ik voelde me overal welkom toen René vertelde dat ik een artikel aan het schrijven was over Bloempje. De jongens gingen met haar op de foto staan. Even een korte pauze genomen tijdens de Make-a-Thon, een competitie met het Grafisch Lyceum in Rotterdam. De studenten hebben 72 uur om een game te programmeren.

Ik ondersteun het voorstel van René: ieder school zou een hond moeten hebben. De studenten hebben niet voor autisme of hun psychische aandoening gevraagd. Als een hond een rustplek kan bieden en sociale contacten kan creëren, moet je dit als school mogelijk maken.

De Make-a-Thon competitie is door MBO Utrecht gewonnen!

Bekijk & lees alle columns door Andrea Schouw-Naphegyi >

Ook interessant