Columns

Een mooi staaltje techniek of moordwapen

26 januari 2020, Supportbeurs

Techniek is mooi en maakt tegenwoordig veel mogelijk, denk aan traplopende rolstoelen, het exoskelet, communicatie via ogen of hersengolven, robots en robotarmen. Maar het is wel de kunst om goed met die technische hulpmiddelen om te gaan, en ze ook goed op jou als persoon af te laten stellen. Gebeurt dit niet dan kan een mooi staaltje techniek zich ontpoppen tot een moordwapen.

In editie 6 van Support Magazine vertelt Dave me dat hij armondersteuning kreeg op zijn rolstoel. Best een zwaar ding met een sterke veer om zijn arm omhoog te bewegen. Deze beweging kon hij ook blokkeren en dat deed hij op momenten wanneer hij bijvoorbeeld de taxibus in ging. Op de een of andere manier raakte hij of de taxichauffeur de ontgrendeling aan waardoor die armondersteuning met een onwijze kracht omhoog vloog, zo in het gezicht van de chauffeur. De beste man bloeden. Dave schrok zich het apelazarus en heeft meteen een lichtere ondersteuning aangevraagd, die hij samen met zijn technische man heel secuur heeft afgesteld.

Zelf ben ik vorig jaar door een groep brandweermannen gered. Ik had een Segway-stoel te leen en ging met man, kind en hond naar Scheveningen. De hele week keek ik al uit naar dit moment: lekker met de rolstoel door het zand, samen met mijn gezin. Toen we er bijna waren zei ik tegen Tinus dat ik snel nog even Santi wilde uitlaten, maar dat zij alvast een plekje konden zoeken. Ik inderdaad snel de helling weer op. Ik leunde naar voren, steeds verder en verder tot ik bijna dubbelgevouwen met mijn neus op mijn benen lag. De stoel ging sneller en sneller. Eigenlijk had ik weer relaxed rechtop moeten gaan zitten zodat de stoel zou afremmen, maar dat lukte niet. Ik was nog wel in staat om mensen en obstakels te ontwijken… Gelukkig zag ik een groepje brandweermannen staan. Ik schreeuwde: “Help, luister, ik heb één man nodig die mijn hond overneemt en twee die de stoel bij de rugleuning pakken en overeind zetten.” Drie man renden met me mee en deden precies wat ik vroeg. Binnen no time stond ik veilig stil.

Ik kan me zo voorstellen dat je er ook niet aan moet denken dat een exoskelet met je aan de haal gaat. Of een robotje niet meer stopt met praten, of je robotarm het eten door je keuken slingert.

Kortom: techniek brengt ons ver, maar neem de tijd en het geduld om er goed mee om te leren gaan. Zorg dat je goed bent voorgelicht door de leverancier en zit er bovenop als het gaat om afstellingen en reparaties. Voelt het niet goed of word je niet gehoord, wacht niet af, dien een klacht in of ga zelf op zoek naar een andere oplossing!

Bekijk & lees alle columns door Monique Wijnen (hoofdredacteur van Support Magazine)

Ook interessant