Columns

Support 2018: voel de positieve uitstraling!

10 juni 2018, Supportbeurs

Kom, ik laat jou vanmiddag zien waar ik sinds drie dagen mee bezig ben, zei ik tegen mijn blonde prins. Het is de laatste dag van Support 2018 in de Jaarbeurs. Mijn man heeft al naar mijn enthousiaste verhalen geluisterd en is nog steeds nieuwsgierig. ‘Ik ga met je mee.’ Ik op mijn opvouwbare driewieler, hij op zijn ‘gewone’ fiets en daar rolden we vanuit Leidsche Rijn naar de Jaarbeurs. In de zon.

Bij binnenkomst werden we door de bekende dame bij de receptie ontvangen. Zij wist al van de vorige dagen hoe zij mijn driewieler veilig kon opbergen en schuift meteen een rolstoel naar voren. Dat zou eigenlijk ideaal zijn. Overal – concertgebouw, sportschool, schoenenwinkel, de bakker – waar je ook maar komt met een ondersteuningsmiddel, een driewieler, scootmobiel en andere uitvindingen, zou je zomaar bij de receptie of de ingang een rolstoel moeten kunnen pakken en meteen doorrollen.

Hij liep, ik rolde naar binnen bij Hal 8 en mijn blonde prins kon zijn ogen niet geloven. Wat is er hier gebeurd? Wat is er met al die stands en al die mensen? Hier is een robot die jou kan helpen om te eten als jouw eigen handen dat niet meer doen, daar kan je rolstoelbasketbal spelen of skiën met een rolstoel, overal druk en toch vrolijke gezichten. Jan Willem moest even landen. Hij heeft de kans gekregen.

Dit was eigenlijk ook de boodschap van mijn lezing ‘Toegankelijkheid is geen gunst’ op 1 juni. Het realiseren van een toegankelijke omgeving begint bij bewustwording: van individu tot ondernemers en de overheid. Wij hebben maatwerk nodig om optimale deelname voor iedereen mogelijk te maken. Een inclusieve samenleving begint bij beeldvorming: kijk eerst naar de mens en pas daarna naar het ondersteuningsmiddel die de mens gebruikt om van bewegingsvrijheid te genieten. Zelfvertrouwen speelt een belangrijke rol. Wij zijn gelijkwaardig.

Natuurlijk zou je kunnen zeggen: een beurs gaat óók over economische belangen. Daarom gaan de medewerkers bij de stands op hun knieën om met jou in een rolstoel te kunnen praten. Ik moest altijd lachen. Met de ondersteuning van de gemeente of verenigingen kan je wel wat ondersteuningsmiddelen aanschaffen om voor het toenemen van de kwaliteit van jouw leven te zorgen.


Bekijk & lees alle columns door Andrea Schouw-Naphegyi >

Ook interessant