Columns

Support op Bingo FM!

8 mei 2018, Supportbeurs

Laten we een keer in de studio afspreken, zei Sonja van Stek, redacteur van het programma Lunchpakket op Bingo FM. Ik heb sinds anderhalf jaar maandelijks een gesprek in haar radioprogramma over het onderwerp toegankelijkheid en inclusieve samenleving. In het voorjaar deelde ik al eens mijn ervaringen op de ZieZo-beurs met de luisteraars. Na al die telefonische opnames kan ik een keer ook bij de studio aan de Hengeveldstraat langsgaan. Ik dacht, het is begin mei, Support 2018 staat voor de deur, dus het is een goede kans om het event onder de aandacht van de luisteraars te brengen. Zij stellen namelijk de liedjes van het Lunchpakket samen. Even een praatje tussendoor en daarna kan de muziek verder draaien.

Het is zonnig, dus ik pak mijn opvouwbare driewieler. Aan mijn man vraag ik welke route ik het beste zou kunnen volgen. De studio is 8 kilometer van ons huis, daar gaan we! Het is nog steeds een uitdaging om een onbekende locatie in Utrecht te vinden. De straten lijken allemaal op elkaar. Gelukkig vertelt mijn telefoon me na hoeveel meter ik links of rechts moet trappen. Het is gelukt om zonder enkele moeite het Eykmanplein te bereiken. Ik heb nog 300 meter te fietsen, maar het plein wordt opnieuw ingericht. Waar ik zou moeten fietsen, ligt een zandvlakte in plaats van een fietspad. Hoe verder? De Hongaarse reactie in mij luidt: de vraag is terecht, het antwoord is ja.

Er liggen in het zand wat smalle houten platen op een rij, een voetpad voor de bouwvakkers. Laten we maar dat proberen, dacht ik. Het was hilarisch. De bouwvakkers waren aardig en hulpzaam. Zij hebben mij samen met mijn driewieler over de houten platen getild waar ik niet op kon rollen. Het werd nogmaals bevestigd: je hoeft het alleen maar te vragen en je krijgt support.

Het Media Centrum is niet driewieler- of rolstoelvriendelijk, maar met het opvouwen en weer uitvouwen van mijn fiets en een beetje support bereik ik de studio. Toen ik de studio zag, werd ik nostalgisch. Ik dacht aan mijn eerste baan in Roemenie: redacteur en omroepster bij de Hongaarse Afdeling van de Nationale Televisie. Wij zijn inmiddels 20 jaar verder.

Het Lunchpakket is lachend met mijn aankomstverhaal begonnen. Mijn boodschap over Support 2018 is dat het event niet alleen voor mensen met een bewegingsbeperking en professionals bedoeld is. Het heeft iets te beiden aan iedereen die belangstelling heeft voor het onderwerp vrijheid en mobiliteit. Hier zijn de hulpmiddelen die gepresenteerd worden voor bedacht. En hier gaan de ruim 100 workshops en lezingen in de zes theaterzalen over: het vergroten van de kwaliteit van het leven.

Bekijk & lees alle columns door Andrea Schouw-Naphegyi >

Nog niet ingeschreven voor een bezoek aan de beurs Support?
Registreer je hier voor gratis toegang >

Andrea zet zichzelf in voor een inclusieve samenleving en deelt tijdens het event Support haar ervaringen en belevingen: 
Schrijf je in voor de lezing ‘Toegankelijkheid is geen gunst’ door Andrea Naphegyi op vrijdag 1 juni >

Ook interessant